Romige bananentaart

Banketbakkersroom, maar dan net even anders. Glutenvrij en zonder geraffineerde suikers. Aanrader.  

voor:

10 stukken

klaar In:

1 uur vriestijd, 45 minuten bereiden, daarna 2 uur koelen

Zonder:

gluten, suikers, lactose

Goed als:

Gebak

Ingrediënten

Voor de bodem:

 • 120 gram amandelmeel
 • 100 gram tapiocabloem
 • 115 gram ghee of roomboter, in kleine stukjes gesneden
 • snuf zout
 • 10 gram maple- of kokosbloesemsuiker
 • 1 groot ei

 

Voor de vulling

 • 360 ml volvette kokosmelk, geschud in het blik
 • 240 ml kokosroom (alleen het dikkere deel uit een ander blik kokosmelk)
 • 130 gram honing
 • 50 gram tapiocabloem
 • snuf zout
 • 4 grote eierdooiers, losgeklopt
 • 40 gram ghee of boter
 • wat vanillepoeder of -extract
 • 2 grote rijpe bananen

Topping

 • 240 ml kokosroom
 • 15 gram tapiocabloem
 • 30 gram honing
 • vanille 

 

 

 

 1. Mix voor de topping (slagroom) de kokosroom met de tapioca stevig en romig. Voeg de honing en vanille toe en klop nog even door. Dek af en zet in de koelkast om verder op te stijven. 
 2. Maak de bodem door de ingrediënten, behalve het ei in een foodprocessor te ‘pulseren’. Ga door tot er een kruimig deeg ontstaat en voeg dan het ei toe, pulseer nog een paar keer. Leg het deeg in folie een uur (evt een hele nacht in de koelkast kan ook) in de vriezer om stevig te worden.
 3.  Zet een 25 cm bakvorm klaar en zet de oven aan op  190 graden.
 4.  Pak twee vellen bakpapier, bestrooi met tapiocabloem. Leg het deeg voor de bodem erop, bestrooi nogmaals met bloem en leg daarop nog een vel bakpapier. Rol het deeg uit tussen de twee vellen tot het ongeveer 30 cm doorsnee heeft, leg de bakvorm ondersteboven op het bovenste vel bakpapier en keer het geheel zo om, dat het deeg op het bovenste vel bakpapier in de vorm komt te liggen. Haal het bovenste vel papier weg en duw het deeg netjes in de vorm. Prik een paar gaatjes in de bodem met een vork en bak de bodem 20 minuten in de oven. 
 5. Maak de vulling als de bodem nog in de oven zit, de vulling moet namelijk helemaal afkoelen voor je ‘m verder kunt gebruiken.  
 6.  Breng in een grote steelpan de kokosmelk, kokosroom, honing, tapioca en zout langzaam aan de kook. Blijf goed roeren! Als het kookt zet je de warmte wat lager en laat je het echt nog 5 minuten al roerend doorkoken. 
 7. Zet de eidooiers in een aparte, hittebestendige kom, klaar. Giet er een klein beetje van het melk/roommengsel bij, al roerend. Giet dan het ei/melk/roommengsel in de pan terug en breng aan de kook terwijl je steeds blijft roeren. Laat als het kookt 3 minuten doorkoken. 
 8. Haal de pan van het vuur, roer de vanille en ghee/boter erdoor en giet de ‘custard’ over in een kom waarin deze kan afkoelen. Je kunt hem in een wasbak met koud water zetten om het koelen te versnellen. 
 9. Haal de bodem uit de oven en laat even in de vorm afkoelen. Breng daarna over naar een rekje om verder af te koelen. Wacht met vullen tot de bodem helemaal afgekoeld is (anders blijft de vulling echt zacht, zelf meegemaakt 😉 )
 10. Als de bodem en de custard helemaal zijn afgekoeld leg je eerst de helft van de  plakjes banaan op de bodem, daarna giet je de custard eroverheen en leg je de rest van de banaan er bovenop. 
 11. Zet de taart in de koelkast tot deze voldoende stevig is om te snijden. 
 12. Maak de taart mooi met de topping, doe deze bijvoorbeeld in een slagroomspuit en maak een mooi randje. 

Het is veel werk, maar absoluut de moeite waard! Proef maar 🙂