Glutenvrije appeltaart

Hij overleefde hier net een dag. Toe was ie verslonden. Opperdepop. Voor herhaling vatbaar dus ­čÖé

voor:

10 stukken

klaar In:

50 minuten

Zonder:

gluten, ongezonde suikers, lactose, meuk

Goed als:

Tussendoortje, traktatie, extraatje

over dit recept

Ik wist niet dat appeltaart ook glutenvrij zo lekker kon zijn. Echt een aanrader deze. Mocht je nou lactosevrij moeten eten… dan kan je er in plaats van klassieke slagroom ook hele goed kokosroom gebruiken bijvoorbeeld. Bolletje vanilleijs is is ook goed hoor ­čśë

 

Geniet ervan!

Ingredi├źnten

Voor de bodem en topping:

 • 2,5 cup (240 gr) amandelbloem

 • 2 cups (224 gr) tapiocabloem
 • 1 1/4 cup (281 gr) kokosolie of ghee, gekoeld en in kleine stukjes gesneden
 • 3 eetlepels (30 gr) kokosbloesem- of maplesuiker
 • Snuf zout
 • 2 grote eieren

 Voor de vulling: 

 • 8 appels, geschild, klokhuis eruit gehaald, in blokjes gesneden (totaal ongeveer 1,4 kilo)
 • 6 eetlepels (59 gr) kokosbloesem- of maplesuiker┬á
 • 2 eetlepels (30 ml) citroensap
 • theelepel kaneel, halve theelepel nootmuskaat en gember.
 • 1 theelepel pure vanille
 • Snufje zout
 • 1 eetlepel (12 gr) harde ghee of koksolie, in brokjes

Afwerking

 • 1 groot ei
 • 1 eetlepel (15 ml) ongezoete amandelmelk

 

1. Doe, behalve de eieren, alle ingredi├źnten voor het deeg in een food processor. Mix het tot een samenhangend geheel. Als je de eieren er daarna pulserend door mixt wordt het een ├Ęcht deeg. Glutenvrij is altijd wat kruimeliger dan deeg met gluten. Is je deeg te vochtig? Voeg dan wat amandel- of tapiocabloem extra toe. Maak er een bol van, rol ‘m in folie en leg ‘m een half uur in de koelkast.┬á

2. Haal het deeg uit de koelkast, deel in twee├źn en leg de helft weer in de koelkast. Rol van de helft van het deeg een bodem, door er bakpapier onder en bovenop te leggen. Besprenkel het papier met tapiocabloem zodat het niet ter erg blijft plakken. Rol met een deegroller over het bovenste vel bakpapier tot je deeg groot genoeg is voor een vorm van 23 cm. Zorg dat de vorm is ingevet. Haal het bovenste vel bakpapier eraf, leg de vorm ondersteboven op het uitgerole deeg en draai het geheel om zodat het deeg netjes in de vorm zit. Haal het andere bakpapier er ook van af.

3. Haal het tweede deel van het deeg ook uit de koelkast en rol deze ook tot een grote platte cirkel. Leg het platgerolde deeg weer even terug in de koelkast.

4. Bereid de vulling: Meng alles door elkaar en verdeel dit over de bodem.

5. Zet de oven aan op 205 graden, om voor te verwarmen.

6. Haal het plakaat deeg uit de koelkast en snij er met een mes of pizzasnijder repen van. Leg deze kriskros over het appelmengsel op de taart.

7. Klop een ei los met wat amandelmelk, kwast hier het deeg dat bovenop ligt in. Verdeel de brokjes ghee of kokosolie over de appeltaart.

8. Bak de taart 25 minuten in het midden van de oven, dek de taart daarna af met folie en bak nog eens 30 a 35 minuten, op 190 graden. Haal vlak voor het eind van de baktijd het folie eraf om de taart evt nog wat bruiner te laten worden.

9.┬á Laat de taart drie kwartier afkoelen voor je ‘m serveert. Hij is de eerste 24 uur na bakken het lekkerst (dan is ie waarschijnlijk ook al op ­čśë ) maar je kunt ‘m ook in de koelkast zetten om langer te bewaren. Dek ‘m dan wel even af.

Eet smakelijk!