Kersen ‘vlaai’

Officieel is het natuurlijk geen vlaai. Maar het komt wèl in de buurt! Gluten- en lactosevrij, met gezonde suikers. Enjoy.

voor:

10 stukken

klaar In:

50 minuten

Zonder:

gluten, ongezonde suikers, lactose, meuk

Goed als:

Tussendoortje, traktatie, extraatje

over dit recept

Er was er een jarig hoera hoera. En hij wilde… kersenvlaai!

Dat werd dus even een leuke gluenvrije uitdaging. Ik heb geen filmpje gemaakt, maar de foto’s spreken voor zich!

En ja… Ik weet dat het officieel dus geen vlaai is. Qua vorm en smaak komt ie echt wel een eindje in de buurt. Vind ik dan hè. Ik daag u uit! 🙂

Ingrediënten

Voor de bodem en topping:

  • 1,5 cup (144 gr) amandelbloem

  • 1 cup (112 gr) tapiocabloem
  • 2/3 cup kokosolie of ghee, gekoeld en in kleine stukjes gesneden
  • 1/3 cup (52 gr) kokosbloesem- of maplesuiker
  • Snuf zout
  • 1 theelepel amandelextract
  • 1 theelepel vanille (extract of poeder)
  • 2 grote eieren

 Voor de vulling: 

  • 550 gr ontpitte kersen (evt uit de diepvries). Ander fruit kan uiteraard ook!
  • 1/4 cup (39 gr) kokosbloesem- of maplesuiker 
  • 2 eetlepels (30 ml) citroensap
  • 1 eetlepel (7 gr) tapiocabloem
  • 1/4 eetlepel pure vanille
  • Snufje zout

Drizzle

  • 1/2 cup (78 gr) poedersuiker van maple of kokosbloesemsuiker (even in een blender fijn malen)
  • 2 a 3 theelepels ongezoete amandelmelk
  • 1/2 theelepel vanille

 

1. Doe, behalve de eieren, alle ingrediënten voor het deeg in een food processor. Mix het tot een samenhangend geheel. Als je de eieren er daarna pulserend door mixt wordt het een ècht deeg. Glutenvrij is altijd wat kruimeliger dan deeg met gluten. Is je deeg te vochtig? Voeg dan wat amandel- of tapiocabloem extra toe. Maak er een bol van, rol ‘m in folie en leg ‘m een half uur in de koelkast. 

2. Zet de oven aan op 180 graden, om voor te verwarmen.

3. Bereid de vulling: doe de ingrediënten voor de vulling in ee grote sauspan en zet deze op een medium-warmtebron. Als het begint te pruttelen draai je de temperatuur omlaag en laat je het een paar minuutjes pruttelen, tot het wat dikker wordt. Laat afkoelen. (Het dikt dan nog verder in).

4. Bedek een quiche-/vlaaivorm (doorsnee 20 a 23 cm) met een stuk bakpapier. Deel het deeg in 2 porties. Gebruik de helft van het deeg om de bodem te maken. (Zet de andere helft snel terug in de koelkast) Druk het deeg in de vorm, verspreid het met je handen tot het de juiste vorm en dikte heeft. Bak de bodem 12 minuten.

 5. Haal de bodem uit de oven, verspreid het kersenmengsel erover en kruimel de andere helft van het deeg er overheen. 

6. Bak de taart 30 tot 35 minuten in het midden van de oven, hou wel goed in de gaten of de boel niet verbrandt.

7.  Laat de taart goed afkoelen voor je er evt de drizzle overheen doet. Meng daarvoor weer de ingrediënten tot je een vloeibaar plakkerig goedje hebt. Je kunt de taart in de koelkast, goed afgedekt, 5 dagen bewaren. Maar dan is ie waarschijnlijk allang op 😉