pizzasoep

Ohhhh dit is ZOOOO lekker! De absolute favoriet hier in huis, zowel bij de kids als de grote kids. Echt hoor. Je zit gewoon gezonde pizza te eten! Zonder deeg, bodem, kaas… Echt te bizar voor woorden eigenlijk. Handig om mee te nemen naar het werk, als lunch. Ook! Echt… proberen!

voor:

4 personen

klaar In:

45 min

Zonder:

gluten, suikers, lactose

Goed als:

Lunch, diner,  kan zelfs als ontbijt!

over dit recept

De meeste mensen zeggen: “Huh? Zei je nou… pizza-soep?” als ik vertel wat bij ons thuis de favoriet is. Ja dus. Bestaat echt. En het is me toch een potje lekker! Je kunt ‘m waarschijnlijk ook maken met tomaten uit blik, maar deze manier maakt ‘m wel echt heel erg bijzonder en laat ‘m echt naar pizza smaken. Maar dan dus een gezonde variant. De kinderen eten er hier graag een stuk èchte pizza bij, om in de soep te kunnen dopen. Dubbel feest. Maar vanavond kwam daar de legendarische zin: “Ik hoef eigenlijk geen extra stuk pizza. Maar mag ik nog wel wat soep?” Dan is het dus geslaagd voor mij. Kijk maar eens of die van jou (en jijzelf, want manoman, wat lekker!) ‘m ook lusten!

Ingrediënten

 • 1,25 kilo tomaten, in kwarten gesneden
 • 1 ui in kwarten gesneden
 • 1/2 ui fijn gesneden
 • 4 tenen knoflook, in kwarten
 • Italiaanse kruiden
 • Olijfolie
 • 1 pond gehakt naar keuze (of Italiaanse worstjes, haal het omhulsel eraf en snij in stukken)
 • 1 pot runderbouillon/fond
 • 3 theelepels zout
 • 1 theelepel gedroogde peterselie
 • 1 theelepel knoflookpoeder
 • 1 theelepel uienpoeder
 • 1/2 theelepel zwarte peper
 • 1 theelepel oregano
 • 1 blikje tomatenpuree
 • lenteuitjes
 • 1 paprika
 • evt stukje courgette
 • evt olijven

 

1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Doe de tomaat (in kwarten gesneden) met de ene ui (ook in kwarten) en knoflook (óok al in kwarten), olijfolie en zout in een grote bak en hussel het door elkaar.

2. Leg een stuk bakpapier op een blik en verspreid de tomaat/ui/knoflook er overheen. Strooi er wat Italiaanse kruiden over en zet ze voor 35 minuten in het midden van de oven. 

3. Bak het gehakt/de worst rul in een pan op middelhoog vuur. Bestrooi met kruiden en kook tot niet meer roze in het midden. Voeg de fijngesneden ui en evt de courgette (fijngesneden) en een fijngesneden paprika toe en bak mee. Voeg tegen het eind ook de fijn gesneden lenteui toe. 

4. Pak een grote (soep)pan en haal de groenten uit de oven. Doe ze in de soeppan. Voeg de fond toe en 2 of 3 glazen water. Doe ook de tomatenpuree erbij en laat het geheel nog even goed door pruttelen.

5. Als de soep ongeveer 10 minuten zo heeft staan doorgaren pak je de staafmixer en pureer je de soep direct in de pan (let wel op dat de staafmixer daar ook tegen kan! Bij plastic kan je beter even wachten en de soep niet in de pan laten zitten).

6. Voeg het gehaktmengsel toe en maakt de soep verder op smaak. Voeg evt olijven toe.

In het filmpje hieronder zie je de how-to. Ik heb de dubbele hoeveelheid gemaakt, omdat de soep ook prima in te vriezen is en na een paar dagen ook nog prima als lunch (of ontbijt!) te eten is. Enjoy!