chocolade-pecan-taart

Een glutenvrije taart waar als zoetmakers kokosbloesemsuiker en wat honing in gebruikt wordt. Lactosevrij. Ook nog. En dan t√≤ch zo lekker… rara. Schiet ons maar lek, we doen het ervoor!

voor:

10 stukken

klaar In:

130 minuten (waarvan 55 minuten oven-tijd en 60 minuten ‘wachttijd’)

Zonder:

gluten, ongezonde suikers, lactose, meuk

Goed als:

Tussendoortje, traktatie, extraatje

over dit recept

Soms heb je gewoon zin in een lekker stukje taart. Als het dan ook nog een redelijk gezonde is… mooi toch? Er zit wel suiker in, maar koksbloesem geeft iets minder van die pieken in je bloedsuikerspiegel. Hetzelfde geldt voor de honing (maple suiker kan ook). Probeer goed pure chocolade te vinden. Ik had nu een 85% cacao-variant, maar ze zijn er zelfs van 100% cacao. Het is geen mierzoete taart en hij heeft een lekkere ‘bite’ door de pecannoten. Aanrader!

Let op: het deeg moet na het maken eerst een uur de koelkast in. Zet dus niet meteen al de oven aan ūüôā

 

 

Ingredi√ęnten

Voor de bodem:

 • 1 cup amandelbloem

 • 2 eetlepels kokosbloem

 • 2/3¬†cup tapiocabloem
 • 1/2 cup kokosolie
 • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
 • 1/2 theelepel zout
 • 1 groot ei

 Voor de vulling: 

 • 2,5 cup pecannoten
 • 3/4 cup donkere pure chocolade¬†
 • 1/2 cup gesmolten kokosolie
 • 1/2 cup kokosbloesemsuiker¬†
 • 1.5 eetlepel tapiocabloem of arrowrootpoeder
 • 2 theelepels pure vanille
 • 1/2 theelepel zout
 • 3 grote eieren op kamertemperatuur
 • 3/4 cup maple syrup of honing

1 Doe, behalve het ei, alle ingredi√ęnten voor het deeg in een food processor. Mix het tot een samenhangend geheel. Als je het ei er daarna pulserend door mixt wordt het een √®cht deeg. Glutenvrij is altijd wat kruimeliger dan deeg met gluten. Maak er een bol van, rol ‘m in folie en leg ‘m minstens een uur in de koelkast. Dan rolt het makkelijker en plakt het minder.¬†

2. Als het deeg wat steviger is zet je de oven aan op 180 graden, om voor te verwarmen. Smelt in de magnetron de kokosolie en daarna meteen de chocola (in twee aparte schaaltjes).

3. Zet een taart/quiche-vorm klaar (ik had een vrij grote, je kunt ook een wat kleinere, hogere vorm gebruiken). 

4. Pak twee vellen bakpapier, leg er een op je aanrecht en bestrooi die royaal met tapiocabloem. Leg de bol deeg erop, druk ‘m plat, bestrooi met nog meer bloem en leg het andere vel bakpapier erop. Rol met een deegroller tot je een platte cirkel krijgt. Als er gaten invallen zijn die makkelijk met wat deeg met je vingers weer dicht te duwen. Ga net zo lang door tot je een plak deeg hebt die iets groter is dan je bakvorm.¬†

5. Laat het bovenste vel papier erop liggen en leg je balkblik daar op zijn kop bovenop, zodat je bodem er straks in zit als je de hele boel omkeert. Dat doe je door je hand onder het onderste vel te steken en alles in 1 keer om te keren. Haal het bovenste vel papier eraf, dat mag weg. Het vel dat net nog bovenop lag is als het goed is nu onder het deeg, in de vorm, gekomen. Druk het deeg weer netjes heel en haal weggevlogen stukjes deeg (I know… hier ook ūüėČ ) weer terug bij de rest van de bodem. Zet het geheel even in de koelkast tot de oven heet genoeg is en schuif de vorm dan 10 minuten in het midden van de oven.¬†

6. Maak ondertussen de vulling. Doe de gesmolten kokosolie, de suiker en de tapioca in een kom en meng ze. Roer daarna de vanille, zout, eieren, maple syrup of honing en de gesmolten chocolade er door en zorg dat het goed gemengd is. 

7. Verdeel de pecans over de bodem en giet het chocolademengsel erover heen. 

8. Bak de taart 35 tot 40 minuten in het midden van de oven, maar doe na 20 minuten aliminiumfolie over de taart zodat de boel niet verbrandt.

9¬† Laat de taart afkoelen tot kamertemperatuur voordat je aanvalt. Eet je hem als toetje? Dan is een bolletje ijs er ook heel erg lekker bij. Je kunt de taart in de koelkast, goed afgedekt, 4 dagen bewaren. Of ie ‘t zo lang redt? Geen garantie!¬†