witlofquiche

Ook een fan van witlof met ham en kaas uit de oven? Dat is alleen zo lastig mee te nemen als je het bijvoorbeeld als lunch op je werk wil eten. Deze is zó gemaakt en zelfs koud superlekker!

voor:

4 tot 6

klaar In:

45 min

Zonder:

gluten, suikers, lactose

Goed als:

Lunch, diner,  kan zelfs als ontbijt!

over dit recept

De kids bij ons thuis zijn niet allemaal fan van witlof. Vooral als we het rauw, als salade eten. Witlof kan al snel bitter worden, daarom ook even de tip in het filmpje onderaan. Snij schuin de onderste stukken per stronk weg (kijk maar even, is lastig uit te leggen 😉 ) en dan is de bitterheid er wel af hoor. Met ham en kaas vindt bijna iedereen witlof wèl lekker… maarja, neem dat maar eens mee als lunch naar kantoor. Dit is een handig en makkelijk alternatief, ook nog eens lactose (dus kaas en crème fraiche)- vrij! Hoe dat kan? Door edelgistvlokken te gebruiken (geeft toch een soort kazig smaakje) en kokosmelk. Proberen! Je kunt er ook een deegbodem onder maken (hartige taart- of bladerdeeg, of zelfgemaakt), maar wij eten ‘m liever zonder zo’n bodem. Vorm even invetten met kokosolie.. wip je ‘m er zó, hop, uit!

Ingrediënten

 • 4 stronken witlof
 • 250 gram ham in blokjes
 • 1 ui of sjalot
 • 1 theelepel zout
 • 1/2 theelepel zwarte peper
 • Italiaanse kruiden (gedroogd)
 • 200 à 250 ml kokosmelk
 • Edelgistvlokken, genoeg om de bovenkant te bestrooien
 • 2 lenteuitjes
 • 8 eieren
 • Kokosolie om de vorm in te vetten en wat om de witlof aan te bakken
 • Flinke hand pecannoten

 

 1. Vet de quichevormen in (taartvorm werkt ook). je kunt er ook een velletje bakpapier in leggen. Ik heb de hoeveelheden voor 2 quiches aangehouden om er ook 1 in te kunnen vriezen, maak je er 1, halveer dan de ingrediënten (of gebruik hetzelfde en maak een extra gevulde quiche).

2. Smelt in een wok of grote koekenpan wat koksolie en voeg de fijngesneden ui/sjalot toe als het op temperatuur is. Bak even aan, voeg dan de fijn gesneden witlof (zonder de bittere onderkant, zie de video) toe. Bak even mee, voeg dan ook de ham en fijngesneden lenteuitjes toe.

3. Voeg de helft van de kruiden toe en laat even pruttelen. Strooi ook de pecannoten erdoor.

4. Klop in een schaal de eieren los, voeg hier nog wat zout en peper en italiaanse kruiden aan toe.

5. Verdeel het witlofmengsel over de quichevormen en giet het eimengsel er overheen. Bestrooi met edelgistvlokken. 

6. Bak 30 minuten op 190 graden. Eet de quiche met wat sla of rauwkost en bewaar de restjes voor de volgende dag: dan smaakt het nog lekkerder! Je kunt dus ook een quiche in zijn geheel invriezen, zorg dan wel dat het helemaal afgekoeld is.