06 52374793 wij@kwartjes.nl
Relatie-Kick dag 6

ik vertrouw
het voor geen meter

Wanneer klopt ‘t en wanneer niet?

Jullie hebben de eerste dagen goed kunnen oefenen met bewust worden. Meer ervaren in plaats van oordelen. Hoe jullie dit makkelijk(er) kunnen doen en wat het effect is van ervaren en delen. Misschien zelfs al wel op de ‘vrije’ manier.

Hopelijk ervaren jullie al meer verbinding vanuit gelijkwaardigheid. Dat brengt vertrouwen. Vandaag gaat de aandacht daar naar toe. Vertrouwen. 

 

onzuiver communiceren = niet te vertrouwen!

 

 

Kijk dit filmpje maar even:

 

 

In de regel zijn er (volgens onze visie… kijk zelf maar of het ook zo werkt voor jullie !) drie delen waarmee een mens communiceert: hoofd, buik en benen.

Hoofd: wat vind ik, wat verwacht ik

Buik: wat voel ik, hoe voel ik mij

Benen: wat doe ik

 

Met deze drie delen zijn jullie in staat een boodschap te zenden. Waarbij de ontvanger met hoofd en buik die boodschap kan ontvangen.

Als deze drie berichten verschillen, op welke wijze dan ook, dan ontstaat er bij de ontvanger bewust of onbewust een signaal van ‘onveilig/ niet te vertrouwen’. De boodschap is niet congruent, oftewel: niet als geheel in 1 lijn.

Check maar eens bij jezelf; je hoort jezelf A zeggen met woorden, je voelt B met je buik en je doet C doen met je gedrag.

Welke van de drie signalen moet je partner volgen? Hoe wéét jijzelf welke je moet volgen? Wat doet het met je aandacht en daaropvolgend met de verbinding?

3 verschillende signalen brengen ruis. Als een radio die net niet op de juiste frequentie staat. Een klote geluid en je zet hem het liefste uit. 

Weten jullie nog van gisteren? Het afstand nemen. Vanuit een meer vrije blik waarnemen. Het ervaren van dat waar het WEL om gaat. Wat dat nog meer oplevert leggen wij graag nog verder uit. 

 

 In dit filmpje leggen we jullie uit hoe het werkt.

 

hoe meer verschil in het signaal, hoe meer stress in de verbinding.

….. Toch doet een mens dat niet (vaak) met de verbinding die het met de zender heeft. Jullie wel met elkaar? Er wordt van alles geprobeerd om er iets aan te veranderen. Draaien aan de knoppen, maar hoeveel invloed heb je eigenlijk op de zender? En welke knop van je partner krijgt een klap, als het te lang duurt? Vaak het hoofd, soms ook letterlijk. “Hou je kop toch eens” of “Kan je niet eens stil zijn”. De ruis moet worden onderdrukt.

Ruis vertalen wij nu even naar stress. In meer of mindere mate aanwezig; dat varieert. Maar stress is er bij ruis. Het is een te hoge mate van spanning. Conclusie: hoe meer verschil in het signaal, hoe meer stress in de verbinding. Morgen meer over stress en spanning en hoe jullie dit snel kunnen verminderen.

Onthou voor nu:

Hoe zuiverder het signaal, hoe zuiverder de verbinding. Tadaaaa:

Waar gaat het echt om, wat ik deel met jou? Verantwoordelijkheid nemen, vertrouwen ervaren, verbinding maken, delen. 

Wat willen jullie wel? …..

VIDEO

 

Over ruis gesproken… Je mag doorspoelen hoor… maar als jullie de tijd hebben: ff helemaal kijken! Hoe congruent kan je zijn? ZO dus! 🙂

Zelf doen

 

 Oefening voor een ieder zelf:

Ga eens aan de slag met de drie delen. Kijk er weer van een afstandje naar.

Wanneer is wat ik voel, deel en doe niet een en hetzelfde geluid? Wanneer ben ik incongruent bezig? Wat is de ware boodschap voor mijzelf? Wat doe/ deel ik niet, wat ik wel wil?

En onthou: alleen jij kent jouw tempo. Je lijf geeft het wel aan. Alles is goed. Er is geen norm als het om jou gaat.

Deel het eerst weer op papier en daarna in openheid met elkaar. Wederom met de eigen verantwoordelijkheid. Hulp vragen mag, schuld geven niet. 

Bel

 06 52374793