spek, ui, aardappel quiche

Gekarameliseerde ui, blokjes aardappel, ontbijspek en ei. Veel meer heb je niet nodig om een heerlijke voedzame quiche te maken!

voor:

4 tot 6

klaar In:

60 min

Zonder:

gluten, suikers, lactose

Goed als:

Lunch, diner,  kan zelfs als ontbijt!

over dit recept

Je kunt natuurlijk ‘gewone’ kruimige aardappel nemen voor deze quiche. Ik had ook nog zoete aardappel en rosevals en heb ze gecombineerd. Snij ze vooraf in blokjes die lekker snel gaar zijn, dan is de quiche nog sneller klaar. Je kunt ‘m ook van tevoren maken en opwarmen in de oven. Ook prima als koude lunch trouwens!

Er zit geen bladerdeeg of ander deeg onder deze quiche, ik gebruik alleen ei met wat amandelmelk en kruiden. Wordt stevig genoeg om ‘m in stukken te kunnen snijden en heel uit de vorm te kunnen tillen. Jammie!

 

Ingrediënten

 • 2 grote kruimige  aardappelen
 • 4 roseval aardappelen
 • 2 zoete aardappelen
 • 250 gram spek,  in blokjes of reepjes
 • 4 uien
 • scheut balsamico-azijn
 • zout, zwarte peper
 • Gerookt paprika poeder
 • 200 à 250 ml kokos- of amandelmelk
 • Edelgistvlokken, genoeg om de bovenkant te bestrooien, of geraspte kaas
 • 7 eieren
 • Kokosolie of olijfolie om de vorm in te vetten en de groenten in aan te bakken

 

1.  Kook de aardappelblokjes nog niet helemaal gaar.

2. Vet de quichevorm in (taartvorm werkt ook). Je kunt er ook een velletje bakpapier in leggen. Ik heb de dubbele hoeveelheden voor 2 quiches aangehouden om er ook 1 in te kunnen vriezen, maak je er 1, gebruik dan de ingrediënten zoals aangegeven.

2. Smelt in een wok of grote koekenpan wat koksolie en voeg de spek toe. Bak deze even aan en voeg dan de in ringen gesneden ui toe. Bak de ui even aan, samen met de blokjes spek. Laat op een laag vuur ongeveer 10 minuten karameliseren door er wat balsamico-azijn bij te doen.

3. Voeg dan de gegaarde aardappel toe.

4. Voeg de helft van de kruiden toe, schep om en laat even doorgaren op laag vuur.

5. Klop in een schaal de eieren los, voeg hier de melk en nog wat zout en peper en paprika aan toe.

6. Verdeel het mengsel over de quichevorm en giet het eimengsel er overheen. 

7. Bestrooi met edelgistvlokken of kaas. 

8. Bak 40 minuten op 190 graden. Eet de quiche met wat sla of rauwkost en bewaar de restjes voor de volgende dag: dan smaakt het nog lekkerder! Je kunt dus ook een quiche in zijn geheel invriezen, zorg dan wel dat het helemaal afgekoeld is.