Een week vol Zelf-liefde!!

 

7 dagen ben je al bezig met liever voor jezelf zijn! Hoe is dat? Hoe voelt dat? Hoe rijk ben jij?

 

Ik hoop dat de oefening van gisteren je de nodige inzichten heeft gegeven. Vandaag gaan we weer een stapje verder… Durf je het aan? 🙂

 

Eerst kom ik nog even, als een oude zeurkousende schoonzus, terug op iets dat ik heeel vaak genoemd heb de afgelopen tijd. De digitale Detox! Heb je hem al lang gedaan en denk je nu “jeetje… hou nou eens OP joh!!” zap dan lekker door naar het filmpje, de uitleg en de oefening van vandaag. Heb je hem nog niet gedaan en zelfs nog niet in je agenda gekeken omdat je toch niet van plan bent hem überhaupt ooit te gaan inplannen? Lees dan vooral lekker het volgende! Enne… ook als je ‘m al wel hebt gedaan is deze tip nog altijd handig, nuttig, interessant, bruikbaar… kortom: gewoon effe lezen! 🙂

 

 

Digitale Detox-tip

 

Als je om je heen kijkt zie je bijna niets anders meer dan mensen die hun telefoon vasthouden en er op kijken. Tijdens een etentje, op het terras, op de camping, bij het zwembad.. Het ultieme voorbeeld zag ik laatst; een stel dat nog naast hun auto stond, hij aan de bestuurderskant, zij aan de passagierskant. De deuren stonden al open, zij stond al met haar voet in de deuropening. Allebei met hun telefoon in de hand. Zij driftig typend, hij aandachtig lezend. En instappen ho-maar..

 

Misschien keek hij naar de routebeschrijving en was zij nog even het adres aan het navragen.. Je weet het niet. Maar ik moest in ieder geval hardop lachen toen ik het zag. Want je ziet het echt de hele, heeeele dag! Tieners spreken af om samen te komen. Wat doen ze? Ze sturen elkaar, terwijl ze op een meter van elkaar af zitten, Whatsapp-berichten (liefst in een groep die uit minstens tien personen bestaat) en een leuke foto via Instagram.

 

En het mooiste van alles? Ik vind er wat van en ik doe het zelf soms ook! Even Facebook checken, even nog de mail.. www.nu.nl.. en o ja, die Whatsapp moet ik nog even beantwoorden.. en zal ik al nieuwe levens in CandyCrush hebben?

 

Herkenbaar?

 

Dan heb ik voor jou een tip…!

 

Voordat je je telefoon pakt denk je een paar tellen na. Geef jezelf de keuze: “wil ik mijn telefoon nu echt pakken, of gaat het om de gewoonte, obsessie, of dwangmatigheid dat ik dit nu wil gaan doen?” De vraag is dus in een korte versie: “wil ik, of moet ik?”

 

Door jezelf de vraag te stellen creëer je als het ware een korte pauze tussen het denken en doen. Als je op dat moment, in die ‘stilte’ die er dan heel even ontstaat, naar je gevoel (noem het ‘onderbewuste’) kunt leren luisteren dan weet je wat het beste zou zijn. Om het vervolgens dan ook te doen! Een beetje die Observator dus ook weer! Probeer het eens! Niemand is ooit dood gegaan aan even onderzoeken of een telefoon oppakken echt nodig was… (Ahum… tenzij er dringend een ambulance nodig was natuurlijk. Maar je begrijpt hopelijk de boodschap: zooo dringend zijn die vriendschapsverzoeken van soms best wel vage types op Facebook nu ook weer niet 😉 )

 

Bekijk nu maar eens de video van vandaag. We gaan aan de slag met ‘Heartfulness’ (inderdaad: een zusje (of broertje) van Mindfulness. Maar dan anders!)

 

De video van dag 8 is hier te zien:

https://youtu.be/h9LJpdd3j3s

 

 

 

En dan even het officiële, plechtige stukje van deze dag… Klaar voor? Komt ie.

 

Niet alles is door taal en woorden uit te drukken, er zijn dingen die alleen begrepen worden door de stilte van het hart. Je kunt dingen proberen te begrijpen vanuit het hoofd óf vanuit het hart. Beiden lijken misschien hetzelfde te zeggen, maar ze hebben een totaal verschillende betekenis. Je hoofd is best handig. Meestal. Leven vanuit het hart betekent alleen: meer vriendelijkheid, meer compassie, meer hartstocht. Je houdt van jezelf en van anderen omdat je er niets aan kunt doen. Het is gewoon iets wat in je opwelt, net als het water in een bron. Het delen van deze liefde is iets waar je van geniet en waarvoor je je dankbaar voelt als anderen dit met je willen delen.

 

Je leert in de oefening van vandaag hoe je de warmte, zachtheid en liefde steeds meer toe kunt laten. Het vuur in je hart wordt ‘aangewakkerd’, je mag jouw liefde even heerlijk laten stromen. Wanneer je leeft vanuit je hart, zul je steeds meer rust uitstralen. Je zult tijdens het oefenen het verschil ervaren tussen ‘ja’ en ‘nee’ zeggen tegen wat er op je pad komt. Dit heet Heartfulness.. Je hart open stellen voor wat er gebeurt. En er ten volle bij blijven. Zonder je er tegen te verzetten. Vanuit acceptatie en liefde voor jezelf. En dat in nog geen 10 minuten. Wow.

 

De oefening van vandaag beluister je hier:

https://kwartjes.nl/dag-8-heartfulness/

 

 

De opdracht/uitdaging van vandaag:

 

Kijk nog eens naar je Bucket/wenslijst en/of maak je droom-bord af. Mail of deel jouw leukste ingevingen; je gaat er morgen iets van terug zien!

 

Ervaar wat Heartfulness en de Observator jou brengen. Enerzijds zou je er makkelijker afstand door moeten kunnen nemen (je hoeft niet meteen te reageren, er is altijd een pauze-momentje), anderzijds leert het ook dat ‘ja’ zeggen tegen wat je zelf voelt situaties makkelijker kan maken. Het lijkt bijna tegenstrijdig, maar het is het niet. Je zegt op beide manieren namelijk volmondig ‘ja’ tegen jezelf! Je voelt wat er echt nodig is en dat geef je de ruimte. Je hoeft het ook niet verstandelijk te snappen allemaal. Als je er maar iets bij voelt!

 

En als het nu echt nodig is om even te gillen, schreeuwen of tegen een vuilcontainer aan te schoppen: doe het dan! Zolang je maar opmerkt wat er daarmee gebeurt en verandert. Het kan enorm opluchten om het ‘er even uit te gooien’. Als je echter de hele nacht door blijft zoeken naar schopbare objecten en je benen niet meer stil willen liggen terwijl je hoofd toch echt even wil slapen voor je die belangrijke vergadering in gaat morgenvroeg, dan is het tijd om afstand te nemen. Stop. Niet pushen, niet zoeken, loslaten. Lekker hè? (en ja: het duurt even voor je dit onder de knie hebt. Sommigen blijven hun leven lang ‘oefenen’. En dat mag zomaar ook nog van mij. Lief hè? 🙂 )

 

 

En hier dan het liedje... Luister, geniet, laat los…

https://youtu.be/TvcK2LeOf6I

 

 

 

Deel je ervaringen met de oefeningen of jouw briljante inzichten en ingevingen: Dat kan hieronder, op Facebook, of via de mail.

 

 

Dikke knuffel en een dotje elfenstof!

X Nathalie