Witlof met ham, ei en puree

Witlofschotel met ham en kaas maar dan met minder kaas. En met eieren. Ook lekker. 

voor:

2 (in het filmpje maak ik er ook meteen 1 met gewone aardappel, totaal voor 4 tot 6 dus)

klaar In:

60 min

Zonder:

gluten, suikers, lactose

Goed als:

Diner

over dit recept

Twee versies van de bekende ham-kaas-witlof-uit-de-oven. Met gekookte eieren erbij. Ik heb er geen extra vlees meer bij gedaan, omdat er ook al best veel ham in zit.

De kids vinden puree van aardappel het lekkerst, voor ons maakte ik een puree van knolselderij en bloemkool, omdat die ook echt op moesten. Krijg je ervan als je te groot inslaat 😉 Maar ook deze was errug lekker hoor! Kijk maar wat jou het lekkerst lijkt. 

Om het bittere uit de witlof te krijgen kun je een soort driehoek uit de onderkant van de witlof snijden, de stronk een kwartslag om zijn as draaien en dan nogmaals hetzelfde doen. Je hebt dan het meest bittere er echt wel uit. Ik kreeg zelfs de opmerking “Oh… witlof is eigenlijk toch best lekker!” Mission accomplished ;-). Eerder deelde ik al de witlofquiche. In de video onderaan die pagina zie je hoe dat wegsnijden in direhoekjes gaat 😉 

De 10-jarige hielp met het pellen van de eitjes en het rollen van de witlof in de ham. Altijd gezellig. 

 

Ingrediënten

  • 800 gram kruimige aardappelen en/of 1 bloemkool en 1 knolselderij. Geschild en in blokjes
  • 6 stronken witlof
  • 250 gram achterham
  • 6 eieren, hardgekookt
  • zout, zwarte peper
  • Herbamare kruiden
  • 100 ml kokos- of amandelmelk of  gewone melk
  • eetlepel ghee of (geklaarde) boter
  • Edelgistvlokken, genoeg om de bovenkant te bestrooien (of geraspte kaas)

 

  1. Kook de aardappelblokjes in ongeveer 20 minuten in gezouten water gaar. Of doe datzelfde met de bloemkool in roosjes en de knolselderij in blokjes. 

2. Snij de witlof in de lengte door en haal het bittere stuk eruit. (Twee keer een ‘driehoek’ snijden met een hele stronk werkt ook, zie deze video). Kook de witlof ook ongeveer 20 minuten. Laat daarna heel goed uitlekken en druk et extra vocht er echt even uit. 

3. Kook 6 eieren hard, als je dat nog niet had gedaan 😉

4. Pureer de aardappel of knolselderij/bloemkool met wat melk en ghee/boter en voeg kruiden naar smaak toe.

5. Rol de witlof in de plakjes ham en leg ze in een ovenschaal. Pel de eieren, snij in kwarten en verdeel die over de witlof/ham. Verdeel de puree eroverheen en bestrooi evt met kaas.

6. Zet de ovenschaal in de oven en bak ongeveer 20 a 30 minuten tot de puree mooi verkleurd is. Eet smakelijk!