chicken pot cottage pie

Er zit kip in deze cottage pie en er gaat een laagje deeg overheen. Glutenvrij uiteraard. En lekker ouderwets worteltjes met doperwtjes.

voor:

8 personen

klaar In:

60 min

Zonder:

gluten, suikers, lactose

Goed als:

Lunch, diner

over dit recept

Eerder maakte ik een cottage pie met zoete aardappel en gehakt. Deze is anders, want er zit een deeglaagje bovenop. En er zit kip in ipv gehakt. Het is eigenlijk een soort pastei. Superlekker en makkelijk te maken. Hij is best machtig. Ik was eerst even bang dat het niet genoeg zou zijn voor vijf personen, maar uiteindelijk bleek dat we nog voor een hele dag over hielden! In totaal kunnen hier dus ongeveer 8 personen van eten.

In het filmpje heb ik het over Crisp.nl Even voor de duidelijkheid: ik heb geen aandelen en krijg er ook niks voor als ik ze noem, maar ik ben hier zo blij mee dat ik het gewoon wil delen. Het hele sfeertje en taalgebruik in de app past gewoon bij hoe ik naar eten en koken kijk. Simpel en eerlijk. Ze noemen zichzelf ‘de supermarkt-app voor knettervers eten’… dat zegt al genoeg 😉 Kijk er maar eens rond en mocht je ook gewoon eens goed vers eten willen bestellen meld je dan even… krijg je via mij ook nog eens een tientje korting en een gratis product (dat mag ik dan weer voor jou uitkiezen 🙂 Rara wat zal dát worden ;-)). Leuk toch! En nogmaals: ik deel dit echt alleen omdat ik er zelf blij van word. Netjes op tijd, in goede dozen, en ook nog eens geen gedoe met allemaal volle ‘tijdsloten’ rondom de kerst. (Je hoeft dus ook geen drie flessen whisky in je mandje te doen om maar vast zeker te weten dat je over drie weken je boodschappen gaat krijgen. Superchill.).

Voor dit recept had ik alleen de bleekselderij, ghee, fond, wortels, uien en knofloof nodig uit mijn bestelling, maar de rest komt deze week vast en zeker nog wel op… want: kerst en zo! Geniet ervan hè, ook dit jaar. Lekker samen koken en eten… de feestjes komen volgend jaar wel weer 😉  Fijne dagen!!

 

Ingrediënten

 

Deeg

 • 1 1/2 cup amandelmeel
 • 3/4 cup tapiocabloem of arrowroot
 • 1/2 cup ghee
 • snuf zout
 • 1 theelepel kokosbloesemsuiker
 • 1 groot ei

Vulling:

 • wat ghee of olie
 • 3 tenen knoflook, geraspt
 • 1 ui, fijn gesneden
 • 2 winterpenen, geschild en in dunne plakjes
 • 1 cup bleekselderij, fijn gesneden
 • tijm, rozemarijn
 • 3 eetlepels arrowroot of tapiocabloem
 • 2 cups kippenbouillon of -fond
 • 1/2 cup kokosmelk
 • 2 cups diepvrieserwten
 • 3 of 4 cups fijngesneden gare kip
 • zout, zwarte peper
 1. Bak of kook eerst de kip goed gaar, breng op smaak met je favoriete kruiden.

2. Maak het deeg door het amandelmeel, de topiacobloem/arrowroot, ghee (geklaarde boter), zout en suiker eerst in de foodprocessor of met de hand te mengen. Voeg het ei toe, pulseer of kneed verder. Maak er een bol van, druk deze plat en verpak in plastic. Leg even in de vriezer.

3. Verwarm een vuur- en ovenvaste ovenpan/-schaal op het fornuis of gebruik een aparte pan (dan moet je het mengsel straks wel even overhevelen naar een ovenschaal). Voeg olie of ghee toe en daarna het ui, de knoflook, bleekselderij en de wortel. Laat even zacht worden.

4. Voeg na ongeveer 3 minuten de tijm, rozemarijn, zout en peper toe.

5. Voeg na een paar minuten de tapioca of arrowroot toe zodat de groenten een ‘jasje van bloem’ krijgen. Doe dan de fond (bouillon) en kokosmelk erbij en roer het door. Breng het aan de kook en laat daarna een paar minuten pruttelen. Je ziet als het goed is dat het geheel ‘gebonden’ wordt.

6. Voeg de doperwten en kip toe en roer door. Proef het mengsel e voeg evt nog wat zout en peper toe. Schep het mengsel evt over in een ovenschaal of gebruik de pan waarin je het gemaakt hebt (als deze oven-bestendig is).

7. Haal het deeg uit de vriezer en leg deze op een blad bakpapier waar je eerst nog wat tapioca over strooit. Strooi ook bloem op de bol deeg en leg een tweede vel bakpapier op de bol. Rol de bol uit tot een plak deeg die groot genoeg is om de bakvorm af te dekken. Duw gaatjes simpelweg gewoon weer dicht, het deeg blijft lekker flexibel.

8. Flip het deeg over de ovenschaal heen en werk het netjes af langs de randen. Als het de schaal helemaal afsluit even ee gaatje in het midden prikken zodat de stoom weg kan in de oven. Klopt een ei los met een eetlepel kokosmelk en smeer daar het deeg mee in. Zet de schaal in de oven.

9. Bak 35 minuten of tot het deeg mooi verkleurd is. Laat even 10 minuten buiten de oven rusten voordat je ‘m serveert. Enjoy!