krokante kip, wortel en puree

Je kunt ze ook los van elkaar als bijgerecht maken natuurlijk. De wortel is echt een aanrader. De puree ook. En die kip… yum! Eigenlijk is dus alles heerlijk 😉

voor:

4 tot 6

klaar In:

60 min

Zonder:

gluten, suikers, lactose

Goed als:

Diner,  bijgerecht

over dit recept

De kinderen dachten éven dat er knakworsten uit de oven kwamen. Helaas pindakaas. Het waren wortels. De een vond ze lekker, de andere twee niet zo. Dat terwijl er pistachenootjes, tahin en munt bij zat. Nou ja! De puree vonden ze lekker, maar de pletaardappelen (smashed potatoes), die ik er nog even bij had gemaakt omdat ik bang was dat het toch niet genoeg zou zijn voor 5 (was het wel!) vonden ze lekkerder. En de kip? Daar wilden ze allemaal nóg een stuk van! De puree en wortelen zijn ook heerlijk met bijvoorbeeld hachee of ander stoofvlees, maar ook bij een stukje vis. Probeer ze gewoon en kijk maar welke combi jij ervan maakt!

Ingrediënten

 

Voor de wortel:

  • 1 kilo winterpenen, gewassen, evt in de lengte gehalveerd
  • Handje pistachenoten, grof gehakt
  • 3 eetlepels tahin, 3 eetlepels water, lepel olijfolie, snuf cayennepeper, zout, komijnpoeder
  • Olijfolie
  • Verse munt, kleiner gesneden

Voor de kip

  • 6 kipkarbonades of kippendij met vel
  • Olijfolie
  • Zout, peper, gerookte paprika

Voor de puree:

  • 5 middelgrote roodbruine aardappelen, schoon geschrobd, in blokken
  • 3 eetlepels ghee of gezouten boter, olijfolie kan ook
  • 2 lente-uitjes, gehakt
  • scheut amandelmelk
  • zout, peper, herbamare, edelgistvlokken, uipoeder, knoflookpoeder

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed twee grote bakplaten met bakpapier of gebruik een grote ovenschaal.

1. Begin met de wortelen. Kook ze ongeveer 10 minuten, laat ze even uitdampen, en leg ze op een bakplaat. Besprenkel met olie en de kruiden. Bak ze 30 tot 40 minuten, keer ze halverwege om.

2. Leg ook de kip op een bakplaat, besprenkel met de olie, zout, peper en paprikapoeder en schuif ook deze in de oven als de baktijd nog ongeveer een half uur is.

3. Zet de aardappelen op, laat ze goed gaar koken. Giet ze, tegen het eind van de oven-tijd van de wortel en kip, af en pureer ze, met de amandelmelk, boter, olie of ghee, doe de kruiden erbij (proef even of het genoeg is) en schep de lenteuitjes, in kleine ringetjes gesneden, erdoor.

4. 5 minuten voor de baktijd in de oven voorbij is schep je even het bakvet dat op het bakpapier is gelopen over de kip zodat deze nog even extra knapperig kan worden. Zet de oven evt heel even iets hoger, of de grill aan met de kip er direct onder.

5. Maak een sausje van de tahin, olie, water, cayennepeper en zout. Besprenkel de wortel daarmee als deze uit de oven is, strooi de pistachenootjes er overheen en de munt.

6. Haal ook de kip uit de oven en serveer de kip, wortel en puree tegelijk. Smakelijk!