Ik betrapte mij er van de week weer op… mijn leven scannen en vervolgens inzoomen op ‘wat er (nog) niet goed is of gaat’. Of het nu bij mijzelf of bij een ander is.

Zaniken zeiken en klagen, zeuren en slachtoffer zijn. Slachtoffer mijn eigen overtuiging op gebrek. Wat in alle realiteit niet eens een 10e is van mijn leven.

Ik leg uit…

Stel dat mijn leven zich in 360 rondom mij heen zich afspeelt. Wat ook zo is. Ik sta namelijk in het midden van mijn leven. Het speelt zich rondom mij af.

En stel dat er in die 360 graden slechts een 30 graden gedeelte ‘niet ok’ is. Maar ik geef die 30 graden wel steeds mijn volledige aandacht, want “he, het mag niet ‘niet goed gaan’.

Mijn focus houdt ik op die delen. Ik zie dus alleen dat deel van het leven om mij heen. Dan lijkt toch mijn leven een stuk slechter dan dat het in alle realiteit is.

Waarom toch die aandacht naar dat ene kleine deel?

Er wordt ons vaak geleerd hoe je mag doen als je zaken ‘niet meer wilt’. Als de 10+ geboden om je aan te houden. Om dan te krijgen wat jij wel wilt:

Niet denken, niet huilen, niet piekeren, niet meer slecht voelen. Niet meer klagen, niet meer zeuren. Niet meer datgene doen of laten waar je ‘zo’n last van hebt’. Zo blijf je er van weg! NOT!

Hetzelfde deel wat je niet meer wilt krijgt namelijk nog steeds net zoveel voeding als voorheen. Dat blijft dus jouw aandacht krijgen.

‘Niet denken’ is net als ‘denken’. Alleen dan met enorm veel meer spanning om die gedachte er niet te laten zijn. Weet je wat echt ‘niet denken’ is? Voelen!

Hoe voelt dat, ‘niet denken’? Ik gok dat je hoofd nu zegt dat je daar niks mee kunt. Dat klopt ook. Het is zo vrij, zo los, dat het niet te bevatten is. En wat je niet vast kan pakken, daar kan je niets mee.

Pure vrijheid is ‘niks’. Niks moeten, niks aan dwang of beperkingen. Het is vrij, los en zonder grip. Wat jij wel wilt is een vrijheid door niets te hoeven (be)grijpen.

Jouw vrijheid zit hem in jouw keuze voor ‘wat je wel wilt’. In de 320 graden die je wellicht niet ziet, maar die er wel is. Sluit je ogen maar eens en voel eens rondom.

Durf je blik eens los te koppelen van de verwachting of overtuiging. Durf eens te ervaren. Laat dat nu net wel zijn wat goed voor jou is. Je zult zien dat je opeens meer waarneemt dat ooit te voren.

Jouw waarneming, is jouw waarheid, is dat wat er voor jou wel is. Volg die beweging eens en zult zien dat jij leven zoveel meer is dan wat je nu denkt dat het is.

Niet dan? Ja toch… echt wel!

Jeroen