Het zijn, gok ik, zeker 6 0- en die omgaan in dit woord. Per jaar. Het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap. En het levert niks op. Althans, geen resultaat waar nu uit blijkt dat het echt geweldig anders gaat.

Als het wel zou werken dan nam de vraag af en deed het bedrijfsleven wel anders dan voor de cursus. Minder leidinggevenden, managers en directie en meer passievolle en gedreven medewerkers.

Het lijkt juist het tegenovergestelde te bewerkstelligen. Meer van alles wat niet werkt.

Bakken en bakken met geld worden besteed om iets te creëren wat iedereen van nature al heeft.

Alsof je ook ademhalen en je hartslag moet leren. Dat gaat toch echt vanzelf. Je kunt er bewuster mee omgaan, dat zeker. Maar ontwikkelen alsof je het nooit had is onzin.

Persoonlijk leiderschap is dus niks nieuws. Iedereen is leider van zichzelf. Daarom persoonlijk. Je doet het elke dag. Alleen denken wij van niet.

Wij zijn er van overtuigd geraakt dat wij moeten volgen. Op die manier zo ver van ons af gaan staan dat in dat enorm ontstane gat tussen onszelf en ons bedachte zelf mensen zijn gesprongen die daar winst uit kunnen halen. Waar ook ‘persoonlijk leiderschap’ zijn plek kent in dat gat.

Laat dat denkbeeld nu ook aangeleerd zijn op overtuigingen van een ander. Wij lopen dus in een cirkel van andermans overtuigingen. Niks persoonlijks.

Er wordt dus betaald voor andermans overtuigingen en die leer je ook nog eens aan als ‘juist’ ?!?

Daarom ‘mislukt’ de gewenste verandering vaak. Het is niet eigen wat je doet of laat zien. Het is een trucje. Niks congruent of echt. Het is van oorsprong van een ander.

Als ik iemand die van nature geen leiding kan geven toch vraag zich daarop te ontwikkelen omdat ik vind dat dat hoort, volgens mijn ideeën dan krijg ik een leider die (deels) een kopie is van mij en die niet vanuit zichzelf kan (en wil) handelen. Ideaal voor bedrijven die dezelfde types willen, dat wel.

Waar het misloopt, is op het vlak van vertrouwen. Zelfvertrouwen en vertrouwen in elkaar. Als jij weet dat wat jij doet klopt voor jou omdat het goed voelt dan leid jij jezelf altijd naar de juiste plek.

Als jij jezelf leidt en je laat de ander toe dat ook te doen vanuit vertrouwen dan kom je dus samen tot waar je wilt zijn.

Waar eenzelfde doel leeft ontstaat een waanzinnig bedrijf, waarbij iedereen doet wat hij/ zij vanuit de kern wil, kan en dus doet. Volledig congruent, echt en betrouwbaar.

DAT is niet persoonlijk leiderschap DAT heet leven, in volledige acceptatie met eigen verantwoordelijkheid. Gratis.

Mag je betalen voor begeleiding als je het vertrouwen nog niet volledig voelt? Zeker. Maar betaal alsjeblieft niet voor iets wat een ander goed voor jou vindt of om een kopie te worden van een ander. Daar is niets persoonlijks aan.

Jeroen