Een hele prachtige morgen deze morgen!

 

Ik ben benieuwd wat je van de Neutral vindt! Heb je hem gisteren gedaan? Eén keer? Of misschien zelfs al vaker? Het is een oefening die je echt heel erg goed kan helpen zodra dingen spannend worden.

 

De oefening van vandaag ook. Je gaat daarin een speciale, eigen, veilige plek creëren waar je je altijd kunt ‘terug trekken’. Ik gebruik mijn veilige plek zelf heel regelmatig, vooral als het even erg druk is (geweest) of om lekker even rustig te kunnen zitten. Probeer hem! Ik heb een heeele speciale versie voor je opgenomen, samen met mijn gehaktballen-etende piano- en geluidsvriendje Maarten de Groot. Geniet ervan!

 

 

De oefening beluister je hier… geniet er echt even van, het is een heeeele speciale vandaag!

https://kwartjes.nl/dag-4-jouw-veilige-plek/

 

 

Wie is de belangrijkste in jouw leven?

 

Tijdens de Mindfulkidslessen die ik de afgelopen jaren op basisscholen in de regio mocht geven stelde ik tijdens les 6 altijd een belangrijke vraag: “Wie is de aller-, allerbelangrijkste persoon in jouw leven?”

 

Ik werd iedere keer weer verbaasd door de antwoorden. Geregeld stond er al een rijtje van 20 namen op het bord (waaronder: papa, mama, zusje, de hond, broertje, vriend(innet)je, opa, oma, oom, tante, de buurvrouw, de juf, Nathalie (ik dus), de meester, de hamster, de bakker…) voordat er iemand zei: “Eigenlijk… ikzelf”.

 

Ik vond het soms best heftig als het erg lang duurde voordat één van de kids deze briljante ingeving kreeg. Het zegt natuurlijk enorm veel. Wat krijg je mee? Wie vinden jouw ouders de meest belangrijke persoon? Het raakte me echt. Ouders vinden namelijk bijna altijd per definitie hun kinderen het allerbelangrijkst. En dat is natuurlijk ook hartstikke logisch. Ze vergeten alleen soms zichzelf in alle hectiek en de gekte van de dag. Want na de kinderen zijn daar de ouder wordende buren, de dementerende vader, de vriendin die net ontslagen is en zo zijn er nog honderd anderen te noemen.

 

De kinderen op hun beurt noemen dan dus weer niet zichzelf meteen als belangrijkste persoon, ondanks dat ze dit waarschijnlijk van hun ouders wel zo ‘mee krijgen’. Ze kopiëren eigenlijk het gedrag van die ouder: ook zij vinden anderen belangrijker dan zichzelf.

 

Het is niet egoïstisch om jezelf als eerste te noemen. Het betekent namelijk helemaal niet dan anderen niet belangrijk zijn. Het betekent alleen dat je heel goed doorhebt dat je alleen voor anderen kunt zorgen, van anderen kunt houden, als je van jezelf houdt en voor jezelf zorgt.

 

Eerst je eigen zuurstofkapje, dan die van de rest.

 

Bekijk het filmpje van vandaag maar eens en luister daarna, liefst met je ogen dicht, naar het liedje van Harrie Jekkers. Misschien ken je het al. Luister dan nog een keer. Laat de tekst binnen komen. En ken je het nog niet? Dan wordt dit weer zo’n life-changing moment.. let maar op!

 

 

Het filmpje van dag 4 bekijk je hier:

https://youtu.be/0CqEmGH9ODU

 

 

 

Beluister hier het liedje…

https://youtu.be/JmtPXcsitqs

 

 

Welke zinnen uit dit liedje spreken jou het meest aan? Schrijf ze op!

 

 

 

En dan de opdracht/Uitdaging voor vandaag:

 

Vraag vandaag eens aan mensen in jouw omgeving wat jouw positieve, sterke eigenschappen zijn.

 

Doe het live, via de mail, Facebook, postduif, Whatsapp, rooksignalen, Messenger of de telefoon…

 

Vraag aan minstens vijf mensen die je goed kent wat zij jouw sterke eigenschappen en mooie kanten vinden. Waar ben jij goed in, volgens hen? Waar zijn ze misschien, diep van binnen, zelfs een klein beetje jaloers op bij jou? Het leukste is het, om mensen uit verschillende ‘kringen’ te nemen voor deze opdracht: een collega, vriend, zus, je ouders… wees creatief! Verzamel de antwoorden, we gaan er morgen iets mee doen!

 

En denk ook nog even aan het lijstje van dingen, groot en klein, die je graag wilt gaan doen. En aan de Detox. En aan de Spa… je hebt het er maar druk mee. Ben je nog wel een beetje lief voor jezelf? Kusje d’r op!

 

(Je mag oefeningen altijd op een later moment doen uiteraard… die van vandaag is alleen wel handig om ook echt vandaag te doen omdat er morgen een vervolg op komt 🙂 )

 

Deel je ervaringen hieronder, op Facebook, of via de mail.

 

Veel liefs voor vandaag

X Nathalie