Mexicaanse kippensoep met tortillareepjes
Nodig: voor 4:
Pond kipfilet (2 hele kipfilets)
1 grote ui in blokjes
1 paprika in blokjes
4 teentjes knoflook, geraspt
2 lenteuitjes in ringetjes
1 grote wortel in reepjes
1 avocado
4 radijsjes
2 avocado’s
Blik tomatenblokjes
Pot fond of 2 liter kippenbouillon
Evt jalapeno’s in stukjes
Kruiden: zout, peper, en (van allemaal een theelepel): paprika, gerookte paprika, komijn, oregano, koriander.
Em een snufje kaneel en evt chilipoeder. En 2 laurierblaadjes.
Verwarm de oven op 190 graden en hussel de tortilla reepjes met wat olijfolie, zout en peper. Verdeel ze over een bakplaat waar je bakpapier op gelegd hebt en zet een minuut of 10 in de oven. Doe er evt 2 minuten voor het eind nog wat geraspte kaas over. Haal uit de oven en laat even staan, dan worden ze extra knapperig.
Verwarm in een soeppan (groot genoeg voor 2 liter) wat olie en bak de ui tot deze glazig is. Voeg de paprika, knoflook, helft van de lenteui en wortel toe en, als je het spicy wil: stukjes jalapeno.
Laat zacht worden en voeg dan de kruiden en laurierblaadjes toe. Doe de bouillon erbij of de fond (dan aanvullen tot 2 liter vocht in totaal), het blik tomatenblokjes en breng aan de kook. Leg de hele kipfilets erin en zetlaat ongeveer 12 minuten pruttelen met de deksel op de pan tot de kip gaar is.
Snij de avocado’s in blokjes, lenteui in ringetjes en de radijs in dunne plakjes, ter garnering.
Haal de kip uit de pan en trek deze met 2 vorken in kleine stukjes uit elkaar. Doe de kip daarna terug in de pan, roer door en kijk of de soep goed op smaak is. Voeg evt nog wat kruiden naar smaak toe.
Schep in 4 borden of kommen, garneer met de avocado, lenteui, radijs en een paar van de tortillareepjes. Bestrooi evt met wat kaas.
Serveer de rest van de reepjes erbij .
Let op bij kids (note to self ): niet teveel chili en jalapeno gebruiken! Of voeg dit later pas toe
Eet smakelijk!