spruiten met cranberries, peer, spek en noten
Lekker wintergerecht of bijzonder bijgerecht voor de kerst. Maar dus ook op andere frisse dagen (hart)verwarmend! 🙂
voor:
4 als bijgerecht
klaar In:
40 minuten
Zonder:
gluten, suikers, lactose, meuk
Goed als:
bijgerecht
over dit recept
Mijn schoonmoeder eet geen spruitjes. Ze lust ze echt niet. Totdat… ze deze met kerst voor zich kreeg. Zo LUST ZE ZE WEL!!! Als je je schoonmoeder aan de spruitjes krijgt… dan weet je dat het klopt! 🙂 De cranberries geven een lekkere ‘ wow’-factor, zeker in combinatie met de peer (zoet) en spek (zout). Smaakexplosie!
Je kunt deze ook als hoofdgerecht gebruiken door er wat krieltjes doorheen te doen. Een volledige maaltijd in een ovenschaal. Maak dan wel iets meer. Als bijgerecht is deze prima voor 4.Â
Ingrediënten
- 125 gram ontbijtspek in blokjes
- 500 gram panklare spruiten
- 100 gram verse cranberries
- 2 rijpe peren
- 2 handjes noten
- Scheutje olijfolie
- Herbamarekruiden,
- Evt Verse basilicum
- Zout, peper
- Gerookte paprika
- Knoflookpoeder of -granulaat
- Tijm
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Bak de spekjes in een klein beetje olijfolie uit in een hapjes- of diepe koekenpan. Schep ze, als ze goed knapperig zijn, in een apart schaaltje over en bewaar het bakvet.
- Bak de spruiten in het bakvet aan. Pas op dat ze niet zwart worden. Breng op smaak met de kruiden.
- Doe de spruiten met de cranberries in een ovenschaal en zet ze 20 minuten in de oven. Dek de schaal na 10 minuten af met wat aluminiumfolie zodat de spruiten niet verbranden.
- Doe na 20 minuten de peer, in blokjes gesneden, erbij en zet nog 10 minuten terug in de oven.
- Warm de spekjes nog even op en doe die door de groenten/het fruit in de ovenschaal.
- Strooi er wat gehakte noten overheen.Â
KLAAR!