courgette zoete aardappel quiche

Het zou eigenlijk alleen een courgettequiche worden. En als jij dat lekkerder vindt: vooral doen! Ik bedacht me dat dunne plakjes zoete aardappel er ook lekker op zouden zijn. En ja. Dat is zeker zo! 🙂

voor:

4 tot 6

klaar In:

60 min

Zonder:

gluten, suikers, lactose

Goed als:

Lunch, diner,  kan zelfs als ontbijt!

over dit recept

Ken je die mop? Van die courgettequiche die eigenlijk liever een courgette/zoete aardappelquiche wilde zijn? 🙂

Laat de zoete aardappel er gerust uit als je er niet van houdt of als je bang bent voor koolhydraten.Dat geldt ook voor de kaas: met of zonder… kiezen maar! Ik heb er twee gemaakt. Een met vooral courgette en een paar plakjes zoete aardappel erop, met kaas. En een met evenveel zoete aardappel als courgette, zonder kaas.

Kijk of je ‘goed-leven’ spek kunt krijgen, zonder meuk. Ik bestel dat altijd mee als ik de groenten bij de Indoorvolkstuin/kwekerij bestel (zij bezorgen ook ‘delicatessen’). Maar een goede slager heeft het ook. Zonder is uiteraard ook een optie.

Genoeg keuze dus, bij deze quiche! Laat je creativiteit maar lekker schuiven!

Ingrediënten

  • 3 courgettes (of 2 en 2 extra zoete aardappelen)
  • 3 zoete aardappelen
  • cherrytomaatjes
  • 2 tenen knoflook
  • 250 gram spek, helft in blokjes, helft in plakken
  • 1 ui of sjalot
  • zout, zwarte peper
  • Gerookt paprika poeder
  • 200 à 250 ml kokos- of amandelmelk
  • Edelgistvlokken, genoeg om de bovenkant te bestrooienof geraspte kaas
  • 10 eieren
  • Kokosolie om de vorm in te vetten en aan te bakken

 

  1. Vet de quichevormen in (taartvorm werkt ook). Je kunt er ook een velletje bakpapier in leggen. Ik heb de hoeveelheden voor 2 quiches aangehouden om er ook 1 in te kunnen vriezen, maak je er 1, halveer dan de ingrediënten (of gebruik hetzelfde en maak een extra gevulde quiche).

2. Smelt in een wok of grote koekenpan wat koksolie en voeg de fijngesneden ui/sjalot toe als het op temperatuur is. Bak even aan, samen met de blokjes spek. Voeg daarna de knoflook toe.

3. Voeg dan de in plakjes gesneden courgette en de helft van de zoete aardappel, eveneens in plakjes, toe. Bak even mee, voeg dan ook de tomaatjes toe.

4. Voeg de helft van de kruiden toe en laat even aangaren op laag vuur.

5. Klop in een schaal de eieren los, voeg hier de melk en nog wat zout en peper en paprika aan toe.

6. Verdeel het mengsel over de quichevormen en giet het eimengsel er overheen. Leg de rest van de zoete aardappelschijven erop, en verdeel het spek (bacon mag ook) daar weer overheen.

7. Bestrooi met edelgistvlokken of kaas. 

8. Bak 40 minuten op 190 graden. Eet de quiche met wat sla of rauwkost en bewaar de restjes voor de volgende dag: dan smaakt het nog lekkerder! Je kunt dus ook een quiche in zijn geheel invriezen, zorg dan wel dat het helemaal afgekoeld is.