koffiekip

Met dikke courgette- en zoete aardappel ‘chips’

voor:

4 (of 2, en een lunch de volgende dag)

klaar In:

60 min

(waarvan 45 minuten oven-tijd)

Zonder:

gluten, suikers, lactose

Goed als:

Lunch, diner, 

over dit recept

Ik maakte een tijdje geleden een entrecote met koffierub. Ingesmeerd met koffiemarinade dus. Heerlijk was het! Recept komt vast ook nog online (ssstt… staat ie al! 😉 ) , want die gaan we zeker nog een keer eten!

Nu had ik een hele kip. En ik wilde er eens wat anders mee, dus dat koffieprutje was een leuk idee. Het resultaat was heerlijk! Je proeft niet echt koffie hoor, maar het maakt het wat zwaarder, voller en minder droog. Ik maakte er dikke chips van courgette en zoete aardappel bij. Ook die kunnen in de oven, een half uurtje ongeveer. Dus eerst de kip de oven in krijgen, daarna heb je tijd zat voor de groenten. Als je liever iets anders bij de kip eet: voel je vrij hè! Stuur je tips vooral door!

Ingrediënten

 • 1 hele kip
 • 3 teentjes knoflook
 • 1 rode ui
 • 2 eetlepels gemalen koffie
 • scheut olijfolie
 • 1 theelepel zout
 • 1 theelepel Italiaanse kruiden
 • 1 theelepel knoflookpoeder
 • 1 theelepel uienpoeder
 • 1/2 theelepel zwarte peper
 • 1/2 theelepel gerookte paprika
 • evt. edelgistvlokken
 • 2 courgettes, in dikke plakken gesneden (ongeschild)
 • 3 zoete aardappels, in dikke plakken (ongeschild)
 • Olie, zout, peper, herbamare
 • Ik had nog een halve paprika liggen, die heb ik erbij gelegd in de oven

 

 1. Verwarm de oven voor op 210 graden (of 200 als je oven niet warmer kan, check dan aan het eind even goed of de kip goed gaar is).

2. Snij (knippen, nog handiger!) de kip aan een kant los van de ruggegraat en keer ‘m daarna om, zodat je ‘m door op het borstbeen te drukken plat kunt drukken. Dan gaart ie gelijkmatiger. Laat 1 kant van de kip wel vastzitten aan de ruggegraat, want er zit daar ook vet dat de kip lekker mals houdt tijdens het bakken.

3. Doe de olie en kruiden met de koffie in een mixbeker en pureer met de staafmixer. Je krijgt dan iets dat op chocolade lijkt. (Smaakt niet zo, trouwens 😉 ). Smeer de kip hier helemaal mee in, met een kwastje of, nog beter, met je handen. Daarna wel even je nagels schoonmaken, want dat staat de volgende dag zo ranzig…

4. Leg een blaadje bakpapier in een wat diepere ovenschaal en leg de kip daarop. Zet ‘m in het midden van de oven, stel de baktijd in op 45 minuten.

5. Snij de courgettes en aardappelen in plakken van ongeveer 0,5 tot 0,7 cm dik. Leg ze op een bakplaat waar je eerst bakpapier op gelegd hebt. Zorg dat ze niet op elkaar liggen. Ik kan drie platen kwijt in mijn oven dus ik heb 1 plaat met aardappel, 1 met courgette, gemaakt. Besprenkel de plakken met olie en wees creatief met de kruiden die je erover heen doet. (Zie de video voor inspiratie). Schuif de platen onder en boven de kip in oven als de baktijd nog ongeveer 25/30 minuten is.

6. En dan bakt het zichzelf gaar en knapperig als het goed is. Je kunt de platen met courgette en aardappel nog een keer omwisselen zodat alles mooi bruin wordt. Omdraaien hoeft niet.

Eetze!

Zo maak je het!