lamsrack met rode wijnsaus

Een feestelijk gerecht dat binnen 20 minuten (na 4 uur marineren) op tafel staat!

voor:

klaar In:

20 min

(en 4 uur marineer-tijd)

Zonder:

gluten, suikers, lactose

Goed als:

Lunch, diner, 

over dit recept

Ik was niet echt een lamsvlees-fan. De paar keer dat ik het probeerde had ik alleen maar een hap ‘vet’ in mijn mond.. niet te doen! Tot ik van de zomer bij mijn zwager een keer lam van de bbq kreeg. Heel mals en zeker niet vet. Dat was andere koek!

Voor kerst maakte ik deze, gemarineerd in rode wijn. Ik drink zelf niet (Jeroen ook niet), maar het is ook niet zo dat de lam nu heel erg naar wijn smaakte. Je marineert ‘m erin en maakt daarna van de marinade een saus die helemaal inkookt, waar alle alcohol uit verdampt is. En dat is echt, heel, heel erg lekker. Ik heb het meeste vet er voor mezelf wel afgehaald. Jeroen vindt juist de combinatie vet met vlees in 1 hap zoooo lekker. Ieder zijn voorkeur. Ik vond ‘m heerlijk. Dus dat is al dikke winst 🙂

Tijdens het marineren gebeurde er trouwens iets magisch. Ik heb er een foto van gemaakt. Kijk nou hoe dat eruit ziet!! Hypnotiserend bijna! 🙂 Goed kijken dus ook, tijdens het koken! Anders mis je dit soort mooie dingen!

 

Ingrediënten

  • 1 kilo aan lamsracks
  • 500 ml rode wijn 
  • 2 teentjes knoflook
  • flinke scheut olijfolie 
  • een scheutje balsamico-azijn
  • peper en zout
  • Rozemarijn
  • knoflookpoeder
  • Beetje geraspte gember
  • Kneepje of schepje honing

 1. Marineer de lam in een marinade die je maakt door de wijn, olijfolie, rozemarijn, balsamico, knoflook, gember en zout en peper met de staafmixer tot een saus te pureren. Zet ‘m er, helemaal bedekt, tussen de 2 en 4 uur in.

2. Verwarm de oven voor op 200 graden, haal de lam uit de marinade (bewaar de marinade!) en zet deze in een ovenschaal 15 minuten in de oven. Kijk tussendoor of het niet te hard gaat, we hebben ‘m graag ‘ rozee’. Haal de lam als ie die kleur heeft uit de oven en laat ‘m 5 minuten afgedekt met aluminiumfolie rusten.

2. Doe de marinade met wat honing erbij in een steelpan met dikke bodem en breng deze aan de kook. Laat ‘m zo hoog staan dat het er net niet overheen kookt, maar de saus wel indikt tot ongeveer een kwart van de hoeveelheid. Serveer de saus bij de lam. 

Eetze!

Zo maak je het!