cashew chocolade cheesecake

Glutenvrij, lactosevrij en gezoet met Maple syrup en dadels. Hoeft niet eens in de oven! Chocola en cheesecake (zonder cheese ­čÖé ) ineen. Zooo lekker!

voor:

10 stukken

klaar In:

30 minuten (en daarna minstens 4 uur wachten… zucht)

Zonder:

gluten, ongezonde suikers, lactose, meuk

Goed als:

Tussendoor, gebak

over dit recept

Het lastigste is het wachten. Minstens 4 uur. Terwijl je weet dat deze in de koelkast op je staat te wachten. Dus: zoek afleiding, maak een ander lekker recept als avondeten voor vanavond en alvast een andere voor de lunch van maandag en kijk nog even die Netflix-serie af. Want daarna… is het Heaven on earth!

Ja, er z├Čt maple syrup (ahornsiroop) in en dat klinkt voor de meeste koolhydraat-bangertjes natuurlijk als: “mag niet!” Maar het effect is anders dan wanneer je suiker zou gebruiken. Geen bloedsuiker-spikes bij deze. En anders eet je ‘m gewoon als lunch. Het vult als een malle, dus je hebt echt pas tegen het┬á avondeten weer trek.

De combinatie van chocola en de ‘cheesecake’ smaak is hemels. En stiekem zit er ├│├│k nog pompoen in! Nou ja! Proberen dus maar ­čÖé

Zet de cashews voor de cheesecakelaag wel even een paar uur van tevoren in de week. Minimaal een paar uur, ik doe het meestal de avond van tevoren al.  

 

Ingredi├źnten

Voor de bodem:

 • 1/2 cup amandelbloem

 • 3 medjool dadels zonder pit, even zacht gemaakt in de magnetron
 • 1 cup rauwe pecannoten
 • 1/2 cup kokosrasp
 • 1,5 eetlepel gesmolten kokosolie
 • 1/2 eetlepel puur vanillepoeder
 • 2 theelepels pumpkin spice
 • 1/2 theelepel kaneel

 Voor de chocolaag: 

 • 1/2 cup cacao poeder
 • 2/3 cup kokos-cream (santen)
 • 5 eetlepels maple syrup (ahornsiroop)
 • 1/2 eetlepel puur vanillepoeder

 Voor de cheesecake-laag: 

 • 2 cups geweekste cashews
 • 1/4 cup gesmolten kokosolie
 • 1 1/2 eetlepel citroensap
 • 2 theelepels pumpkin spice
 • 1/2 theelepel kaneel
 • 2 theelepels pure vanille
 • 1/2 cup maple syrup
 • 1 cup pompoenpuree (komt pas helemaal op het eind!)

1 Doe de ingredi├źnten voor de bodem in een food processor. Mix het tot een samenhangend geheel. Schraap af en toe de zijkanten er weer even bij, tot je een kruimig deegje krijgt. Doe deze in een bakvorm van 20 cm doorsnee, waar je eerst bakpapier in gedaan hebt. Goed aandrukken. Zet even in de koelkast.

2. Maak de chocoladevulling. Smelt de kokosroom/santen met de maple syrup en cacao in een pannetje, blijf continu roeren. Haal van het vuur als je een smeuig geheel hebt en roer de vanille erdoor. Laat het gehele even in de pan afkoelen terwijl je de laatste laag vast maakt.

3. Maak de foodprocessor schoom en doe de geweekte cashews erin. Maak daar eerst een pasta van en voeg dan de overige ingredi├źnten voor de cheescakelaag, behalve de pompoenpuree er doorheen. Roer de helft van de pompoenpuree er na afloop doorheen.┬á

4. Roer de ander helft van  de pompoenpuree door het afgekoelde chocolademengsel.

5. Stort eerst de cheescakelaag op de bodem en spreid deze goed uit. Daarop komt de chocoladelaag. Netjes glad strijken en dan gaat ie dus (minstens) 4 uur (!!) afgedekt met folie de koelkast in. Een hele nacht werkt nog beter, dan is ie lekker stevig.

Je kunt deze taart ook prima invriezen.