steak oscar

Biefstuk (of ossenhaas) met grote garnalen, groene asperges en gebakken aardappelen. Zonder holandaisesaus, want die mislukte 😉 En nog altijd superlekker!

voor:

2

klaar In:

30 min

Zonder:

gluten, suikers, lactose

Goed als:

Diner

over dit recept

Vlees èn vis. Is dat lekker? Echt wel. Je bakt het allemaal in dezelfde (grill)pan en zelfs de asperges gaan daarna nog even in diezelfde pan. Alleen de aardappeltjes heb ik nu in de oven gemaakt. Schijfjes in de magnetron om te garen, daarna uitspreiden over een bakblik met bakpapier, kruiden, olijfolie erop en even afbakken tot ze knapperig zijn. Yum!

Eigenlijk hoort bij Steak Oscar een Hollandaisesaus. Ik heb geprobeerd die te maken, maar het mislukte. Ik denk dat ik net even teveel haast had om de gesmolten boter heeeeel langzaam bij de eidooier en citroensap te laten lopen om ze daarna met elkaar te mengen. Ik heb het voor deze keer maar even gelaten en heel eerlijk? De ossenhaas en garnalen waren van zichzelf sappig en smaakvol genoeg! Kies dus zelf maar of je de saus gaat proberen te maken. Het staat er voor de zekerheid nog wel bij in het recept 🙂

 

Ingrediënten

 • 2 steaks (ossenhaas, biefstuk, iets lekkers)
 • 12 grote garnalen
 • 14 groene asperges
 • olijf- of avocado-olie
 • zout en peper
 • 3 lente-uitjes, gehakt
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 • Cocos aminos of sojasaus

Voor de Hollandaise:

 • 1/2 cup ghee of boter, gesmolten

 • 1 eidooier

 • theelepel citroensap
 • zout
 • theelepel water

 

1. Dep de steaks goed droog en bestrooi ze met zout. Laat ze even rusten terwijl je van de asperges het onderste deel af snijdt.

2. Breng water met wat zout aan de kook en laat de asperges 3 minuutjes koken. Spoel ze daarna meteen af met koud water en laat ze staan tot later in dit recept.

3. Laat de (grill)pan heet worden, verspreid er een beetje (avocado) olie in met een kwastje en leg de steaks in de pan. Keer ze iedere 60 seconden om, doe dit ongeveer 5 a 6 minuten of iets langer als je je steak niet medium maar gaarder wil. Verpak ze in aliminiumfolie en laat even rusten.

4. Maak, als je durft, de Hollandaisesaus. Doe de eidooier, zout, citroensap en water in een smalle, hoge mengkom en zet de kop van een staafmixer over de eidooer. Zet ‘m 10 seconden op de laagste stand aan zonder de staafmixer te verplaatsen. Laat de staafmixer aan staan terwijl je heeeel langzaam de gesmolten ghee of boter erbij laat lopen. Ga door tot alle boter erdoor is gemengd en je ziet dat het een ‘gebonden’ saus wordt. ALs de saus ‘doorslaat’ kun je er een klein beetje water bij doen om de saus te redden.

5. Zet de grillpan weer aan en doe de garnalen met wat knoflook, cocos aminos (of sojasaus), zout en peper en lenteuitjes erin. Bak kort aan. Voeg de steak nog even toe om door te warmen. Schep alles uit de pan en bak ook de asperges nog even in dezelfde pan zodat ze warm zijn.

6. Leg 7 asperges op een rijtje op een bord, leg de steak daarop met daarop de helft van de garnalen. Doe hetzelfde op bord 2. Serveer met bijv gebakken aardappelen en evt de Hollandaisesaus.

Enjoy!