Stoofvlees uit de slowcooker

Je zet ’t aan voordat je naar bed gaat… en voilá! ’s Ochtends klaar. Lekker laten nagaren en je hebt de perfecte herfst-/winterlunch of avondeten. Alles zit erin!

voor:

8 personen, ook prima in te vriezen zodat je er vaker van kunt eten!

klaar In:

10 minuten voorbereiden, 8 tot 10 uur pruttelen

Zonder:

gluten, suikers, lactose, meuk

Goed als:

Avondeten, lunch

over dit recept

Supermakkelijk. ALs je een slowcooker hebt. Je kunt het dus zelfs ’s nachts laten pruttelen. Liever overdag? Zet ‘m dan rond 08.00 uur wel aan, zodat je zeker weet dat je wat speling hebt, mocht het vlees nog niet zacht genoeg zijn. Heb je geen slowcooker? Neem dan een grote braadpan en hou minstens 4 uur aan voor het garen. Je hoeft er eigenlijk niets extra’s bij te serveren. Paar schijfjes komkommer vinden ze hier wel altijd lekker en soms eten we er drie keer van met wat (bloemkool)rijst erbij. Ik vries zelf vaak een gedeelte in, zodat ik op een andere dag alleen maar hoef te onthouden dat ik het moet ontdooien voor die avond. Handig, voor als je een lange, drukke dag hebt of gewoon zin hebt in stoofvlees. Yum!

Ingrediënten

  • 1 kilo stoofvlees (hacheevlees, sukade, braadlappen)
  • 2 rode en 2 gele uien
  • 2 tenen knoflook
  • 3 tomaten
  • 1 appel
  • halve courgette
  • pond rode aardappelen (of andere kruimig kokende)
  • pond zoete aardappelen
  • Sumac, gerookte paprika
  • knoflookpoeder, uienpoeder
  • zout, peper, herbamarekruiden,
  • Laurierblaadjes (4 of zo)
  • Flinke scheut appelazijn
  • Rundvleebouillon of -fond, of 250 ml water
  1. Doe eerst het vlees, in blokjes, in de slowcooker. Voeg de kruiden toe en de knoflook in schijfjes, zorg dat het even goed in het vlees gemasseerd wordt. Besprenkel met de appelazijn.

2. Voeg de rest van de groenten en de appel in blokjes toe en hussel het allemaal door elkaar. Giet de bouillon, fond of het water er als laatste overheen en doe de deksel erop.

3. Zet de slowcooker aan op de lage stand, minimaal voor 8 uur. Na een uur of 5 kun je, als je thuis/wakker bent, de pan even snel omscheppen, maar dit hoeft niet persé. Zorg dat je de deksel er niet te lang af haalt, dan vervliegt alle warmte uiteraard. Kijk na 8 uur of de aardappelen en het vlees zacht genoeg zijn, zoniet, zet ‘m dan nog even (max 2 uur) aan.

Geen slowcooker? Braad het vlees dan eerst even aan in de braadpan, voeg daarna alles toe en laat minimaal 4 uur koken. Controleer ook nu of alles goed gaar is voordat je het serveert.

Waarschuw je tafelgenoten even voor de laurierblaadjes, mocht je die tijdens het opscheppen niet direct tegenkomen 😉

4. Laat het stoofvlees goed afkoelen voordat je evt de helft invriest.