cranberry citroen cake
Zoet en fris. Perfecte combi! Zacht van binnen, knapperig van buiten. Nóg beter!
voor:
10 stukken
klaar In:
60 minuten (waarvan 45 minuten oven-tijd)
Zonder:
gluten, ongezonde suikers, lactose, meuk
Goed als:
Tussendoortje, traktatie, extraatje
over dit recept
Ik maakte deze voor kerst. Daarmee werd het een Cranberry Citroen Christmas Cake. Maar ook op andere dagen is ie heel errug lekker. Ik maakte een glutenvrije, lactosevrije variant, maar je kunt ‘m zelfs vegan maken! Met eieren is ie wel wat smeuiger. Hou ik van. En de rest van de familie ook.
Kies wat bij jou past! Je kunt de kokosbloesemsuiker ook vervangen door lichtbruine basterdsuiker en die in de icing door normale poedersuiker. Dan wordt de icing ook wit, met kokosbloesempoedersuiker wordt ie bruin.
Het zoet en zuur is een geweldige combi en ik heb er zelfs, voor de kerst dus, een snuf Pumpkinspice door gedaan. Niet teveel. Geeft net dat vleugje extra. Geniet ervan!
Ingrediënten
- 2/3 cup amandelmeel (75 gr) 2/3 cup kokosbloem (75 gr) 2/3 cup cassavemeel (75 gr) 25 gram wijnsteenzuur
- Of: 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 150 gr kokosbloesemsuiker
- Theelepel baking soda
- Snuf pumpkinspice (als het herfst/ kersttijd is )
- Snufje zout
- Sap en rasp van 1 citroen
- 3 eieren (weglaten bij vegan)
- Scheut amandelmelk
- 180 ml koud water
- 125 gram ghee of kokosolie, of half half van ieder, in blokjes/stukjes, op kamertemperatuur
- 125 gr verse cranberries
- Handje cashews, verkruimeld
Icing:
- 5 eetlepels Poedersuiker (of kokosbloesempoedersuiker )
- Sap van een halve citroen
1. Verwarm de oven voor op 180 graden
2. Doe, behalve de cranberries en stukjes cashew, alle ingrediënten voor het deeg in een food processor. Mix het tot een samenhangend geheel.
3. Roer de cranberries en cashews met de hand door het deeg en stort het geheel in een siliconen of ingevette/met bakpapier beklede, cakevorm.
4. Zet de cake 45 minuten in het midden van de oven, check na die tijd met een satéprikker of hij gaar genoeg is (de prikker komt dan schoon uit de cake). Laat de cake evt nog iets langer bakken als dat nodig is.
5. Laat de cake even in de vorm afkoelen als ie uit de oven komt, stort ‘m na een minuut of 10 of een rekje zodat ie helemaal kan afkoelen.
6. Maak de icing door poedersuiker (of kokosbloesemsuiker) te mengen met een paar eetlepels citroensap. Pas op dat ie niet te dun wordt. Je kunt ‘m het best wat dikker laten en met een kwastje uitsmeren over en rondom de cake.
Eet smakelijk!