spinaziebloem

Spinaziebloem
Deze is zo leuk om te maken en het ziet er supergaaf uit! Hij is trouwens ook heel lekker, dus dat is óók nog eens fijn! Ook leuk op een feestje of etentje met hapjes.. je draait er zo een ‘bloemblad’ van af. Ook de pubers vinden ‘m hier heerlijk!
Nodig voor 6 :
1200 gram verse spinazie
250 gram ricotta
250 gram hamblokjes
1 pakje bladerdeeg (10 plakjes)
Wat bloem (evt tapioca)
Paneermeel of tapioca
1 eetlepel Italiaanse kruiden
Zout en peper
Herbamare kruiden
150 gram geraspte oude (pittige) kaas en wat extra voor er overheen
1 ei, losgeklopt
Beetje water
Handje pijnboompitjes, geroosterd
Leg het bladerdeeg uit de vriezer, laat de plakken los van elkaar ontdooien.
Stoom de spinazie tot ie aardig geslonken is en snij/hak deze grof. Druk het vocht er goed uit in een vergiet of zeef.
Roer in een grote bak de ricotta, ham, geraspte kaas en kruiden goed door elkaar en voeg de spinazie toe. Meng goed
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Leg een vel bakpapier op een ovenplaat.
Bestrooi het aanrecht met bloem en maak 2 bollen deeg van ieder 5 plakken bladerdeeg.
Rol deze uit tot 2 grote ronde plakken.
Leg 1 plak op de ovenplaat en verdeel het spinaziemengsel er als een krans overheen. Hou het midden en de randjes vrij. Leg in het midden een bolletje spinazie. Maak de randen van het deeg vochtig met wat water en een kwastje.
Bestrooi met wat Paneermeel of tapioca zodat het evt vocht dat nog in de spinazie zit erdoor op genomen kan worden en leg de tweede plak deeg precies op de eerste plak en de spinazie.
Zet een kommetje over het middelste bolletje deeg met daaronder de spinazie en duw voorzichtig aan.
Laat het kommetje staan en druk de randjes aan de buitenkant van de plakken deeg goed op elkaar.
Maak nu ongeveer 16 insnedes vanaf de rand van het deeg door de spinazie en onderste laag deeg heen, tot aan het kommetje. Je krijgt dan een soort zon/ bloemvorm. Pak ieder ‘blaadje’ bij het uiteinde en draai deze een kwartslag zodat het ‘blad’ plat komt te liggen (zie de foto’s). Doe dit voorzichtig en ondersteun het geheel wat met je andere hand zodat het niet afscheurt.
Doe dit bij alle blaadjes. Haal het schaaltje weg en bestrijk het deeg met ei. Bestrooi het geheel met nog wat geraspte kaas.
Schuif in de oven, voor ongeveer een half uurtje. Kijk na 25 minuten of het niet te hard gaat.
Strooi de pijnboompitjes eroverheen en: eten maar!