boerenkoolquiche

op 3 manieren

voor:

4

klaar In:

45 min 

Zonder:

gluten,  suiker, lactose

Goed als:

ontbijt, lunch, diner

Variant 1: met aardappelbodem
Schil 4 grote aardappelen en rasp ze grof. Bak de aardappel rasp uit in wat olie in een koekenpan tot het knapperig is .
Zet de oven vast aan op 200 graden
Bak in een andere pan wat ontbijtspek uit, met een fijn gesneden ui en doe daar na een paar minuten een grote zak gesneden boerenkool bij. Laat slinken.
Doe de aardappel in een ingevette bak-/quichevorm, maak er een soort bodem van en zet alvast even in de oven om knapperig te worden. Zorg dat ook de zijkanten bedekt zijn, dus je krijgt een opstaand randje.
Doe bij de boerenkool 8 eieren en roer erdoor, zodat deze alvast wat kunnen stollen.
Haal de bakvorn uit de oven en verdeel de boerenkool over de bodem.
Snij een grote rookworst in plakjes, verdeel die over de boerenkool en bestrooi met geraspte kaas.
Zet een half uur in de oven, zet deze wel eerst wat lager, op 180 graden.
Enjoy!!
Variant 2 en 3: met aardappelkorst

Nodig: Een grote zak gesneden boerenkool.
Evt 2 grote aardappelen of zoete aardappelen, in plakjes gesneden, met schil en al.
Ontbijtspek, in blokjes of reepjes (kun je ook vegetarisch krijgen of weglaten)
1 grote (vegetarische) rookworst, in plakjes
1 ui, gesnipperd
7 of 8 eieren
Wat (amandel) melk
Zout, peper, herbamare kruiden, evt oregano
Evt geraspte oude kaas

Verwarm de oven voor op 190 graden.
Vet een grote quiche of taartbodem in met wat kokosolie of bedek met bakpapier.
Zet de aardappelplakjes rondom tegen de (binnen! 😉 )zijkant van de quichevorm. Je kúnt ze ook weglaten of bladerdeeg nemen. Die die je over de hele bodem en zijkant uiteraard.
Bak de spekjes aan in een grote wok. Als ze knapperig zijn voeg je de ui toe, bak even mee. Voeg daarna de boerenkool toe en laat slinken. Voeg Alvast wat kruiden toe. Oregano is er ook lekker bij.
Verdeel daarin het boerenkoolmengsel.
Klop de eieren los met de melk en kruiden.
Giet de eieren over de boerenkool.
Leg de rookworst er bovenop, verdeel het een beetje netjes.
Bestrooi evt met kaas.
30 tot 40 minuten in de oven. Klaar en.. smullen maar!!

(Op de foto hieronder staan twee verschillende versies. 1 met zoete aardappel zonder kaas, en 1 met gewone (lichtkruimige) aardappel met kaas.)