Bananen brood/cake

Brood… of cake… mag je zelf bepalen. Mocht je wat bananen over hebben… dit is je cake. Brood. Nou ja. Kijk maar. In ieder geval: Lekkuuurrrr

voor:

10 stukken

klaar In:

60 minuten (waarvan 45 minuten oven-tijd)

Zonder:

gluten, ongezonde suikers, lactose, meuk

Goed als:

Tussendoortje, traktatie, extraatje

over dit recept

Deze cake heeft een cheesecake-achtige vulling. Niet te veel, gewoon net even een frisje, in het midden. Leuke verrassing, houdt het smeuig en het is weer net even iets anders. Niet moeilijk. Dat scheelt.

 

Ingrediënten

  • 2/3 cup amandelmeel (80 gr) 2/3 cup kokosbloem (80 gr)    2/3 cup cassavemeel (80 gr)    
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • 2 theelepels speculaaskruiden (of pumpkin spice)
  • 4 rijpe bananen
  • 30 gr zachte kokosolie
  • 100 gr (medjoul) dadels, zonder pit
  • 100 ml spa rood of ander bruiswater
  • 1/2 Theelepel baking soda
  •  1 eetlepelappelazijn

Vulling:

  • Sap en rasp van 1 citroen
  • 1 theelepel arrowroot (of maizena)
  • 100 ml stevige kokosyoghurt (of Griekse yoghurt)
  • 100 gram blauwe bessen

1 eetlepel ahorn-/maplesiroop

Topping

  • Blauwe bessen
  • Handje cashews of pistachenootjes, verkruimeld
  • Kokos

    1. Verwarm de oven voor op 160 graden

    2. Bekleed een cakevorm met bakpapier.

    3. Meng het meel /de bloem met het bakpoeder, zout, en de speculaaskruiden.

    4. Pureer de bananen met de dadels en koksolie tot een beslag en voeg spa rood toe, roer dat er ook door. Voeg dit mengsel toe aan de droge ingrediënten en spatel goed door elkaar.

    5. Meng de appelazijn en baking soda in een apart schaaltje tot het gata schuien. Voeg toe aan het beslag en roer goed door.

    6. Doe de helft van die beslag in de cakevorm, strijk plat en verdeel er een deel van de blauwe bessen overheen.

    7. Meng in een apart schaaltje de yoghurt met de aroowroot, ahornsiroop en citroensap en -rasp. Verspreid dot over het onderste deel van het deeg/beslag in de vorm. Doe daar de rest van het beslag dat nog over was overheen en bestrooi met blauwe bessen, kokos en nootjes.

    8. Zet de cake voor 40 à 45 minuten in het midden van de oven, check na die tijd met een satéprikker of hij gaar genoeg is (de prikker komt dan schoon uit de cake). Laat de cake evt nog iets langer bakken als dat nodig is.

    9. Laat de cake helemaal in de vorm afkoelen als ie uit de oven komt, zet ‘m daarna nog een uur of 2 in de koelkast zodat de cheesecakevulling goed stevig is geworden.

    Bewaar de cake in de koelkast, afgedekt, of vries een deel in. Lekker als ontbijt, tussendoortje, toetje.. nou ja.. eigenlijk altijd 🙂

    Geniet!