witlofquiche of -pizza
Witlofquiche (of… pizza!)
Nodig voor een ovenplaatpizza voor 6 grote of 10 kleine eters:
1,5 pakje bladerdeeg (evt glutenvrij)
4 struiken witlof
Bakje Kruidenkaas of zuivelspread
Zout, peper, herbamare kruiden, beetje (gerookte) paprika
4 eieren
Handje noten (bv cashews en pecannoten)
2 lenteuitjes in ringetjes
1 appel in plakjes
Geraspte kaas naar smaak
Verwarm de oven voor op 210 a 220 graden
Bedek een bakplaat met bakpapier of het een quichevorm in als je een kleinere hoeveelheid gebruikt.
Leg de plakjes bladerdeeg op een snijplank of het aanrecht om te ontdooien.
Snij de bittere stukjes uit de witlof en snij de witlof in stukjes/reepjes.
Bak de witlof in een grote koekenpan of wok in wat olie tot deze wat zachter wordt en voeg de kruiden toe.
Voeg de Kruidenkaas en ham toe en roer even goed. Voeg de eieren toe en zorg dat het geheel wat gaat binden en indikt.
Maak van het bladerdeeg een bodem door groot genoeg is voor de hele bakplaat, inclusief opstaande rand. Dit gaat het makkelijkst door ze tegen elkaar aan op het aanrecht te leggen en dan te rollen tot het groot genoeg is.
Leg de bodem vol met het deeg, ook de randjes, en prik er wat gaatjes in met een vork zodat het deeg niet bol gaat staan als het bakt.
Verdeel het witlofmengsel er overheen, verdeel de plakjes appel erover en bestrooi met lenteui, nootjes en kaas.
Zet het dan een half uur in de hete oven. Kijk na 25 minuten even of het niet te hard gaat, voeg evt wat tijd toe als het bladerdeeg nog niet gaar of bruin genoeg is.
Eet smakelijk!!