Stap uit je comfortzone zeiden ze. Daar gebeurt de magie zeiden ze.
 
Dus ik heb een klein onderzoekje gedaan en ben op zoek gegaan naar DE (beloofde) magie.
 
Ik heb de ventilator die ik speciaal voor dit soort bloedhete nachten had aangeschaft van het balkon gegooid. Het werd iets te comfortabel en dat is natuurlijk niet de bedoeling. De magie gebeurt tenslotte buiten mijn comfortzone.
 
Ik ben met 35 graden in mijn auto gaan zitten, heb het dak uiteraard nu dicht gelaten en de airco uit (die deed het toch al niet). De buren hebben de ambulance gebeld en toen de sirenes aan mochten en het infuus in mijn hand geprikt werd voelde dat echt magisch!
 
Ik heb dit weekend een nieuwe witte legging gekocht die vier maten te klein was. Magisch gevoel zo’n te strakke broek en vooral ook de blikken van de mensen om me heen waren echt fantástisch. Daarbij heb ik mijn zwarte onderbroek bewust de hele dag tussen mijn billen laten zitten, boven mijn legging uit. En nee: het was geen string! Het creëerde geweldige momenten en heel veel interactie met de mensen die voorbij kwamen. Ik voelde me echt groeien in mijn zelfvertrouwen: KIJK! Dit durf ik gewoon! Magisch. Echt.
 
Ik heb alle kussens van de bank gehaald en ben op de veren gaan zitten. Een magisch gevoel! Liggen is nóg specialer, vooral als die derde veer precies tussen mijn schouderbladen prikt. Super-oncomfortabel.
 
Ik heb het steentje dat in mijn schoen kwam laten zitten en heb er nog een bij gestopt. Die brandende blaren geven me echt het gevoel dat ik voluit leef!
 
Ik ben uit mijn comfortabele hangmat, die in de schaduw hing, gestapt en ben de hele dag onbeschermd in een duinpan gaan liggen. Ik ben er gebleven tot de blaren op mijn benen stonden. Mijn innerlijke vuurtje werd echt even aangewakkerd… of misschien waren het toch de derdegraads verbrandingen.
 
Ik heb de huur van mijn veel te grote en comfortabele huis aan zee op gezegd, alle meubels verkocht en ik wacht nu, in mijn doos, onder de brug op de magie.
 
Ik heb veel te veel gegeten en daarna mijn riem een gaatje strakker gezet. Heerlijk!
 
Ik ben tijdens Pinkpop op een Dixi gegaan en heb het beetje wc-papier dat er nog was naar buiten gegooid. Om het magisch te maken heb ik de deur wagenwijd open gezet. En magisch wèrd het, wát een te gekke reacties!
 
Ik ben tussen twee ruziënde mensen in gaan zitten. Super-ongemakkelijk, maar wel magisch.
 
Ik was gelukkig getrouwd, maar omdat dat te comfortabel voelde ben ik er maar uit gestapt. De magie kan nu elke dag komen… zeggen ze.
 
In plaats van een elektrische fiets heb ik een oude oma-fiets zonder versnellingen gekocht. Met zonder remmen. Super magisch, vooral bergop. Bergaf is ook fantastisch trouwens.
 
Ik heb het bol.com pakketje dat ik ’s avonds om 23.00 uur besteld had linea recta weer mee terug gegeven aan de bezorger, toen het de volgende ochtend om 9 uur bezorgd werd. Belachelijk. Veel te comfortabel. Ik heb gezegd dat hij pas over 6 weken terug mocht komen. De uitdrukking op het gezicht van mijn jarige dochter was magisch, toen ze hoorde dat ze nog éven op haar kadootje moest wachten. Voelt zij ook eens hoe het is buiten haar comfortzone! Magisch dus!
 
Later… zittend in mijn doos bij 38 graden, zonder ventilator (ik had ook geen stroom trouwens, en geen postadres, dus die man van bol.com was echt be-la-che-lijk goed!) met al mijn blaren dacht ik in mijn witte legging terug aan mijn onderzoekje. Was het nu geslaagd of niet? Ik was duidelijk buiten mijn comfortzone gestapt. Maar of ik de magie nu ècht gevonden had?
 
Het woord comfortabel heet niet voor niets zo. Het voelt fijn. Veilig. Ons hoofd vindt dat dat niet kan. Niet mág zelfs. Ik kwam zelfs quotes tegen die beweren dat er NIETS gebeurt binnen je comfortzone. En dat je daar niet creatief kunt zijn. Het leven zou zelfs pas beginnen buiten die zone. Wat zeggen ze daarmee nou eigenlijk? Dat jij (en ik) dus niet LEEFT wanneer je je veilig en comfortabel voelt? Dat jij dus ook niet creatief bent?
 
De enige die jou binnen een ‘zone’ houdt is die ander. Jouw hoofd wil heel graag regeltjes, verklaringen, begrijpen wat er gebeurt. Dus jahoor: die duikt vol in dit soort overtuigingen. Heerlijk! Magisch zelfs misschien. Wat als jij uit die zone (die je dus zelf bedacht hebt, vaak door aansporing van anderen) stapt? Wat als daar nou eens het èchte leven is?
 
Spoiler-alert! Je LEEFT je leven al. En als jij je nu veilig voelt en dingen aanpast om je comfortabel(er) te voelen dan is dat helemaal genoeg! Dus zet die ventilator aan, laat de kussens gewoon op de bank, draag kleding die past, zoek de schaduw op, wees blij met die snelle bezorger, en met je (misschien te grote) huis, gooi je cabrio lekker open of zet de airco aan, haal het steentje uit je schoen en poep lekker met de wc-deur dicht. Loop weg als je geen zin hebt in ruzie, geniet van je comfortabele relatie en als je een elektrische fiets hebt: heerlijk toch! Ja, het IS comfortabel en misschien vinden anderen daar iets van. En dáár schijt aan hebben, luisteren naar je gevoel in plaats van dat eeuwig kakelende hoofd… DAAR ligt de magie. Ingewikkelder hoeft echt niet.
 
En nu zijn er vást mensen die zeggen… jaaa… maar… als je nooit iets doet wat je spannend vindt en als je nóóít dat stapje verder gaat dan ga je ook nooit iets nieuws ontdekken of doen… Echt: je bent creatief en flexibel genoeg om de dingen die vanuit je gevoel kloppen, ook te gaan doen. Als je gevoel maar èrgens aangeeft ‘heee, dat lijkt me nou eens leuk of interessant! Wel spannend… maar ik wil het gewoon heel graag eens proberen!’ … dan heeft dat niks, noppes, nada te maken met ‘uit je comfortzone stappen’. Als je vanuit je gevoel kunt leven, dan bestáát die ‘zone’ niet eens. Dan ben jij jij en dat is genoeg. Ook als je je ventilator van het balkon flikkert. Als JIJ het maar wil en je het niet voor een ander doet. (En even checken of er niemand onder staat hè!) Tadaaa!
 
Ik ben benieuwd of je er zo naar kunt kijken. En vooral: kunt voelen of het voor jou klopt. Stap uit je hoofd, en in je gevoel. Dan zijn al die quotes helemaal niet meer nodig 🙂
 
Fijne dag. Enne: dunne kleding dragen, de schaduw en koelte opzoeken, water drinken en je hond (of kind) niet in de auto laten zitten hè? Da’s wel zo comfortabel 😉
 
Naath (en Jeroen… want al deze briljante voorbeelden kan zijn magische brein toch nog wat beter verzinnen dan die van mij 😉 )