We laten mensen graag en vaak kennis maken met hun ‘Bus’. Een heel peloton aan stemmetjes (ik-jes) die allemaal een eigen functie en reden van bestaan hebben. Ze zijn vaak super-irritant.. vooral die eigenwijze types die zonder overleg het stuur grijpen en maar gewoon een kant op rijden.

Denk maar eens aan de Perfectionist. Het deel van jou dat graag alles goed, beter, best wil doen. Keurig en snel graag. De perfectionist kán handig zijn. Bijvoorbeeld bij het afwegen van de ingrediënten van een taart. Maar bij andere zaken kan ie echt heel vervelend zijn. Bijvoorbeeld in je werk, of je relatie. Het kan leiden tot veel te ver doorslaan in alles altijd goed moeten doen. Niet altijd nodig.

Hetzelfde geldt voor de Innerlijke criticus, de Twijfelaar, de Controleur of, de meest voorkomende buspasagier/chauffeur: de Denker.

Het grappige is dat je, als je ze eenmaal kent, gaat herkennen aan hun taalgebruik. “Ja, dat lukt wel.. denk ik”.. Tadaaa! Daar is de Denker al.

Achterin de bus zitten vaak de types die we vaker het stuur zouden willen geven. Alleen: HOE doe je dat? De Voeler, het Vrije kind, de Levensgenieter… je zou ze toch het liefst allemaal vaker naar voren halen. En het kan!

Zelf ervaren? Mail maar even. We zijn er, ook voor jouw bus.