We zien het met lede ogen aan. Hoe de hele boel uit elkaar sodemietert. Vooral in de zorg, omdat we daar het meest komen. Mensen spreken die daar werken. Allemaal, stuk voor stuk, het hart op de goede plek. Liefdevol, zorgzaam, hardwerkend en welwillend. En toch haken ze af. Stoppen ze met het werk dat ze het allerliefste doen en waar ze ooit vol vanuit hun gevoel voor gekozen hebben. Ze laten de bewoners van tientallen woongroepen voor hun gevoel ‘aan hun lot over’ omdat ze niet meer kunnen. Ze zijn op. Ze kregen de afgelopen maanden meerdere malen nieuwe collega’s. Flexers. Mensen die niet altijd even goed weten wat wel of niet werkt voor Pietje of Mohammed. Het gevolg? Escalaties. Agressie. Nog zichtbare, maar ook inzichtbare littekens. Angst. Ze weten niet meer op wie ze kunnen bouwen. Nieuwe ‘vaste’ collega’s zijn er ook vaak maar tijdelijk. Ook die trekken het na een maand of drie proberen niet meer.

En hun ‘manager’? Ook die wisselt. Soms al na twee maanden, meestal na een jaar. Interim. Mooie oplossing, maar niet voor de harde-werkers-met-het-hart-op-de-goede-plek. Het vertrouwen is weg, net als de veiligheid. Ze bouwen op zandgrond. En iedereen weet wat er gebeurt met zand als de druk toeneemt. Poef. Weg. Ze willen anders. De managers trouwens ook. Zij balen er ook van dat het zienderogen omlaag gaat. Zelfs op de groepen met de aller- allerlastigste bewoners (lees: zij die het meest om veiligheid, nabijheid en vertrouwen vragen) staan er meestal geen ‘vaste’ en ‘voltallige’ teams meer. Invallers, ZZP-ers, Flexers, noem het maar op. Iedere dag nieuwe gezichten. Ook de managers weten dat dit niet werkt. Als interimmer kan je daar natuurlijk wel een mooie draai aan geven, maar wat als jij ook weer weg gaat? Pakt je (mogelijk wederom tijdelijke) opvolg(st)er het dan op waar jij geëindigd was? Nee hoor. Dan begint het hele circus gewoon weer opnieuw.

Dit moet stoppen. Het moet anders. We willen hier echt een steentje, nee… een enorme kei aan bijdragen. Omdat we de oplossing weten. En die is simpeler dan jouw hoofd nu denkt. Hervaren en congruent werken. De sleutels. We komen (gratis!) naar jouw groep, instelling, organisatie om te delen hoe je die weer te pakken krijgt. En daarna vragen we een heel reëel, zelfs vanuit de zorg prima te betalen, tarief om door te pakken. Om heel duidelijk, direct en concreet aan de slag te kunnen. Met je hele hart, dat hopelijk nog altijd klopt voor deze mooie groep mensen die jou zo hard nodig hebben.

Wil je eerst gewoon een keer sparren? Ergens daar of liever hier? Kan en mag ook. Mail maar. Of bel. Nog sneller. Wij zijn er wel. Of je nou begeleider, directeur, manager, of teamleider bent. Welkom.

wij@kwartjes.nl 06-52374793 (Jeroen) of 06-50870178 (Nathalie)