Van wie of wat hou jij het meest?
Je partner? Je kind (lastig kiezen hè als je er ook nog eens meer dan één hebt)? Je vader, moeder, broer, zus, vriendin, vriend, hond… nou ja, je snapt ‘m al.
Als ik het aan iemand vraag komt uiteindelijk vanzelf een keer het antwoord: “ikzelf dan…? denk ik?” En bij de bevestiging daarop komen alle mitsen en maren.
Het is namelijk niet aardig om meer van jezelf te houden dan van anderen. Niet sexy ook. Sommigen noemen het zelfs ronduit egocentrisch.
Ik laat dan vaak het liedje van Harrie horen. Ik hou van mij. Daarin zit de zin “Wie van zichzelf houdt die geeft pas écht iets kostbaars als ie ‘ik hou van jou’ tegen een ander zegt”. Simpeler en mooier kan ik het zelf niet verwoorden.
Wat geef jij die ander, als jij die dan echt op 1 wil zetten, als je niet voor jezelf zorgt? “Hier schat. Heb je al mijn aandacht. Je hebt er geen zak aan want er is nog maar 3 procent van mijn ‘aandacht’ over omdat ik de hele dag voor anderen zorg en op anderen let, maar die laatste 3% krijg je ook nog van me”.
Zou je niet eens eerst een beetje opladen? 100% aandacht aan jezelf geven zodat je daarná weer aandacht én liefde voor die ander hebt?
Dus wie mag er op 1? Tadaaa! Zie het maar eens als een kadootje wat je de ander daarmee geeft. Fijne dag!