Mijn wangen voelen rood. “Iedere dag?” Het komt er hakkelend uit. Ze knikt. “Ja echt! Heerlijk is het!” Ik geloof haar echt. Maar ik zou het zelf nóóit doen. Enerzijds omdat ik het niet kan opbrengen, anderzijds omdat ik liever andere dingen doe om 5 uur ‘s ochtends. Slapen bijvoorbeeld.

Ze vertelde over haar ochtendroutine. Iedere dag om 5 uur op en beginnen met meditatie en yoga. Een koude douche. Ik neem mijn petje voor haar af. Het zal heus ergens goed voor zijn en ik weet dat er veel meer mensen zijn die het doen. Het is alleen helemaal niks voor mij.

Mediteren doe ik door de dag heen. Even stil zitten, voelen, ademen. Bewust dan. Zeelucht opsnuiven als ik aankom thuis of weg ga. De wind door mijn haar, geregeld ook in de cabrio. Mindfuller wordt het voor mij niet. En yoga.. vast héél goed. Mijn lijf danst liever. Ook tijdens het koken en autorijden. Op1 januari plons ik de zee in en ik duik met een fles op mijn rug in koud water, geen probleem. Maar koud douchen… brr.. no way.

Het lijkt soms bijna alsof je als ondernemer zo’n ochtendritueel móet hebben om een beetje serieus genomen te worden. Prima. Ik slaap lekker uit als het kan en ik heb geen ritueel. Sorry. Dan maar niet serieus genomen worden. Hoewel ….