… een quote die ik ook hoorde in een aflevering van Friends.

Voor mij bedoeld als: ‘als je alleen maar voor jezelf gaat, dan pas jij niet in een team’.

Toch kan ik nu zeggen dat ik als ‘ex-leidinggevende’ hier wel een misstap in heb gemaakt. Ik had juist veel meer op het individu moeten inzetten dan in het team. Tegelijk mocht ik meer de verantwoordelijkheid nemen voor mijn deel in de resultaten. De I in mijn team(s) was er wel degelijk en essentieel ook.

Waarom? Nou dat zal ik trachten uit te leggen.

Iets staat als een huis als een fundering goed gelegd is en stabiel is. Dat geldt voor een team ook. Zie het als een stapel stenen die een muurtje moeten worden. In bedrijven heb ik geleerd dat snelheid en resultaat doel nummer 1 en 2 zijn. Het moment bepaalt de volgorde. Het muurtje moet er dan direct staan en functioneren. Instant.

Ooit een muurtje gebouwd? Gaat niet in 1x he? Snelheid werkt er niet bij.

Dat is ook waarom ik het vaak mis heb zien gaan. De snelheid van het moeten presteren deed ieder team vroeg of laat de das om. Niet omdat ze het niet konden, maar omdat er niet gekeken werd naar de basis. De basis kon het niet dragen, die lag er vaak ook niet, dus was het wachten tot de muur omviel.

Iets wat het bedrijfsleven ook niet echt als kwaliteit bezit tegenwoordig, rust. Stilstaan. Stilstaan bij het individu, de basis voor ieder team.

Leidinggevende(n): sta jij wel eens stil bij de basis van je team? Bij de basis van het individu?

Het zijn diverse onderdelen die bepalen of het muurtje er komt en goed komt. Stenen, cement, voegsel etc etc… en als eerste: de basis. Niet eens alleen waar de muur op komt te staan, maar ook van de steen zelf. Is het wel een steen om in een muur te plaatsen of ligt het beter op de grond of als los element in de tuin. Waar gedijt de steen het beste? Waar is het op zijn/ haar plek? Wat is de beste basis voor die steen.

Als dit niet bekend is, laat staan niet gebruikt wordt, dan wordt het niks met dat muurtje. Met dat doel en dat resultaat. Die ene steen is dan essentieel om het team te dragen, te verbinden. Essentieel, de kern. De kern van een team: het individu.

Mijn laatste team als leidinggevende liet het mij al ervaren. Daar zocht (en mocht) ik op individu een team samenstellen. Elke steen, elke laag cement en elke voeg paste perfect in het geheel. Het resultaat was een onverwoestbare muur.

Wil je als leidinggevende een (h)echt team? Start aan de basis, het individu. Bij de basis van ieder individu. Begin niet met bouwen voor je weet wat die basis is en of het past. Laat de kwaliteiten spreken en creëer de ideale omstandigheden voor dat individu. Wellicht is het niet eens jouw team, maar is zijn/ haar plek heel ergens anders.

Jouw taak is om het beste in de mensen naar boven te halen. Met de beste mensen passend bij het muurtje die muur bouwen. Jouw verantwoordelijkheid is het dus ook om aan de basis van het individu te werken om daarna al die unieke kwaliteiten in te zetten op de juiste plek.

Er zit wel een I in leidinggevende. Twee zelfs. Jouw eigen I en die van je teamlid. Daar draag jij de verantwoordelijkheid voor.

Neem jij hem ook? Want als die muur valt, dan valt hij omdat jij de basis niet gaf. Niks ergs, daar wordt je ook goed voor betaald.

There is an I in team… it is u!

 

Jeroen