“En… wat wil jij?” Ze beantwoordt de vraag met een wat verwarde blik. “Dat zeg ik toch net?” “Nee… je vertelde wat alle anderen om jou heen willen. De vraag was: Wat wil JIJ?” Ze wiebelt van haar linker- naar haar rechterbeen en draait de ring om haar linker ringvinger nog eens rond. Ze draait er, letterlijk èn figuurlijk, omheen. Het antwoord. Omdat het eng is. Spannend. Wat als met dat ene antwoord ineens alles verandert? Haar hele wereld er anders uit gaat zien? Mensen anders gaan reageren of haar veroordelen?

“Ik durf het niet”. Gelukkig benoemt ze wat ik al voelde. “Straks kan ik niet meer terug”.

We horen het vaker tijdens onze eettafel-sessies. Zodra mensen op ons ‘magische tapijt’ stappen (als je wel eens bij ons bent geweest weet je precíes wat we bedoelen) gebeurt er iets. Ze zeggen op dat moment en met die ene beweging JA. Tegen zichzelf, tegen ons en tegen het leven dat ze zelf het allerliefst willen.

JA zeggen is spannend. Omdat er van binnen èrgens een stemmetje is dat zegt “maar dan kan je niet meer terug!” Net als bij haar nu. JA betekent inderdaad dat je een stap neemt. Anders gaat kijken. Weer gaat ervaren, stilstaan, opmerken wat er allemaal om je heen gebeurt. Begrijpen zelfs waarom mensen reageren zoals ze reageren, en jij zelf het meest. Het betekent níet dat de wereld in een klap verandert. Alleen de manier waarop jij ernaar gaat kijken en het gaat ervaren. Hervaren.

Dat besef, dat het echt ín jou, en dus ook in haar, gebeurt en de wereld echt niet meteen op zijn kop staat, doet het ‘m. Het gaf haar in ieder geval het lef om oprecht JA te zeggen. Vergelijk ’t met die pil in the Matrix… zou jij ‘m nemen? Alles in 1 klap helder zien en daarmee weten wat JIJ wil? We laten het je graag Hervaren. Zonder pil. Ook nog eens. Jouw leven leiden. Meer is het niet. Met alle mensen die daarbij horen. ‘Eng’ en ‘spannend’ zijn hoofd-woorden. Als je durft te voelen ervaar je echt iets heel anders!

We vertellen er nog veel meer over èn laten je het zelf Hervaren op 12 oktober tijdens onze Theaterdag. Er zijn nog kaartjes. En… zoals vandaag iemand zo mooi nog even checkte… Je hóeft, ook na die Theaterdag, helemaal niks. Het mág wel. Wij delen, jij ervaart en gaat doen. Of niet. En ook dat is helemaal goed. Je gaat in ieder geval door krijgen hoe JA werkt. Of jij het daarna wil zeggen mag je helemaal zelf weten. Want steeds weer blijft de vraag: ‘Wat wil JIJ?’

Zij durft inmiddels. Ze zegt wat ZIJ wil. Ze deelt. Ze dóet nog niet alles. Dat komt, stap voor stap, en met genoeg tijd, vanzelf. Hervaren? Kijk dan op: https://kwartjes.nl/mens-durf-te-leven-theaterdag/ Je bent meer dan welkom.

 

Dikke liefs

Naath (en Jeroen)

 

P.S. Wij zeiden zelf drie weken geleden trouwens ook JA … tegen elkaar!! En weet je… dat was HELEMAAL niet eng! 🙂