De afgelopen weken vroeg ik geregeld aan oud-collega’s, vrienden en de rest van mijn Twentse ‘netwerk’ of ze zin en tijd hadden om naar onze Theaterdag te komen. Speciaal voor hen besloten we maanden terug die dag in een theater in Almelo te houden, zodat al die Twentenaren nou eens een keertje niet zo ver hoefden te rijden als ze ons in actie wilden zien.

 

De reacties verbaasden en verbazen me nog steeds. Ik kreeg namelijk te horen dat ‘De Tukker’ de theaterdag wel eens te vaag, eng of zweverig zou kunnen vinden. “Tukkers zijn nuchter, down-to-earth en ze houden niet van vaag gedoe. Ze praten niet makkelijk over hun gevoel, houden hun vuile was vooral binnenshuis en ze zijn duidelijk, direct en stellen direct grenzen.” Dat vat ongeveer samen wat ik aan antwoorden binnen kreeg.

 

Lieve Tukkers… herkennen jullie je nu echt in dat laatste? In de ongeveer 15 jaar die ik zelf in Twente doorbracht kreeg ik namelijk een heel ander beeld van ‘jullie’. Misschien kwam ik precies de verkeerde, de import- of de zweef-Tukkers tegen, maar ik herinner me toch echt heel veel fijne, open, eerlijke en vooral ook gevoels-gesprekken met veel van jullie. Ja, jullie waren altijd duidelijk en direct. Maar dat grenzen-verhaal… dat was soms toch ook echt de oorzaak van de burnout of een van de andere vragen waardoor ik jullie mocht ontmoeten.

 

Het zou wat zijn… als de omschrijving hierboven zou kloppen zouden jullie überhaupt NOOIT een burnout kunnen krijgen toch? Of wacht… misschien dat ‘niet over je gevoel praten’. Dat was inderdaad nog wel eens lastig. Gelukkig hadden jullie heel snel door hoe het anders komt. Slim. Vind ik ook bij jullie passen. En geïnteresseerd. Gezellig. Misschien is de theaterdag dan stiekem tòch wel iets voor jullie.

 

Trouwens… de omschrijving die dan weer op ONS van toepassing leek (vaag, eng EN zweverig, toe maar!) die herkennen we zelf gelukkig helemaal niet. Iedereen die ons tot nu toe persoonlijk heeft ontmoet zal dit beamen. Dat durf ik echt, keihard, te zeggen.Wij zijn nuchter, down-to-earth en we houden niet van vaag gedoe (waar o waar heb ik dat eerder gelezen?)

 

Veilig, vertrouwd, liefdevol en ontwapenend. Eerlijk, direct en zuiver. Dát zijn woorden die passen. Bij ons. En… volgens ons ook gewoon bij jullie. Ze passen namelijk bij IEDER mens, Tukker of niet. Het maakt leven leuk, simpel en de moeite waard. En we weten zeker dat het óók in jou zit. Misschien kan je er even niet meer bij. Heb je het verstopt, weggeduwd of is het door omstandigheden even foetsie.

 

Gun jezelf dan die ene dag in oktober. In Almelo. In prachtig Twente. Dan ervaar jij (zèlfs ook als je niet uit Twente komt!) het zelf. Wanneer kun je maar beter niet komen? Als je niet van humor, inzichten, openheid, warmte, gezelligheid, laagdrempeligheid en een dagje voor jezelf houdt. Dan zou ik zéker niet komen. In alle andere gevallen: smoesjes opzij, volg je hart en kom gewoon. We ontvangen je met open armen (of een uitgestoken hand als jij dat fijner vindt). Beloofd.

 

Deze nuchtere Tukker/Ooijenaar/Leidse/Noordwijkse neemt nog een biertje en zet de kaartjes-lijn vast open. Bestellen kan hier: http://online.kwartjes.nl/product/mens-durf-te-leven-theater-dag/

 

Dikke liefs

Naath (en Jeroen)