Bezorgd kijkt hij naar mij en vooral naar mijn dochter die nog wat trillend op haar benen staat. Ik knik en geef haar een nog wat stevigere arm. “Gaat het?” Ook zij knikt. De man blijft, waarschijnlijk voor de ‘veiligheid’ vlakbij ons lopen en zegt, vast en zeker geruststellend bedoeld: “It’s just a crazy guy, don’t bother”.

Hoe lief en vriendelijk hij ook is… het eerste deel voelde goed, het tweede deel raakt bij mij iets heel anders. Dat weet hij niet natuurlijk, en mijn dochter, die fluistert: “Wat lief van die mijnheer!”, ook niet.

Hij is oprecht bezorgd. En bang. Voor de man die op ons af liep midden op straat, hier in New York. Een man die moeilijk loopt en nog moeilijker praat. Zijn kleding gescheurd, zijn voeten bloot. Zijn gezicht passend bij een syndroom dat ik heel goed ken. ‘A crazy guy’. Zo zou ik het zelf nooit omschrijven, maar ik begrijp waar hij heen wil.

Ik zie een man die verstandelijk waarschijnlijk niet ouder is dan een jaar of 4. Hij leeft op straat. Zo te zien wordt er niet voor hem gezorgd. Hij doet wat hij kan om te overleven. Doet pogingen om om geld te vragen maar kan niet eens op de woorden komen. Ik word er verdrietig van, anderen bang.

Soms ben ik wel bang. Dat het met de zorg in ons land dezelfde kant op gaat als in dit land van ‘ongekende mogelijkheden’. Ik zie zoveel mensen die alleen maar het aller-, allerbeste voor hebben met de mensen die, net als deze New Yorkse straat-man, niet voor zichzelf kunnen zorgen. Ze willen helpen, het lukt alleen soms niet meer. Door gebrek aan tijd, geld, vaste collega’s. Af en toe voelt het als dweilen met de kraan open. Terwijl ik weet… heel zeker weet… dat het ook anders kan. We hebben ze zó hard nodig, ZIJ hebben ze zo hard nodig. En toch wordt de zorg meer en meer uitgekleed. Net als de man hier op straat.

Echt. Ik heb er slecht van geslapen. Heet NY hierom ‘city that never sleeps?” Of zal het alleen maar de jetlag zijn? Ik hoop het zo. Want dít… DIT is echt wat niemand zou moeten doorstaan. Leven als ‘the crazy guy’. Wie is er nou eigenlijk ‘crazy’ hier?

 Naath