“Waarom zou je zoiets nou delen op social media?” Ze klinkt oprecht verbaasd als ze naar een video kijkt van een meisje dat huilend vertelt dat ze gezakt is voor haar eindexamen. Er volgen nog meer video’s. Een voor een van in-tranen-uitbarstende scholieren die helaas tòch nog een jaar langer scholier moeten zijn .

Mijn innerlijke reactie? ‘Omdat ze ook hun verdriet willen delen en niet alleen maar de leuke, vrolijke dingen die gebeuren. Het èchte leven, zeg maar’… maar voordat ik iets kan zeggen reageert iemand anders met: “Aandacht. Echt, niks meer of minder dan dat”.

Ik merk dat ik meteen niet meer durf te delen. Het is wat ik jarenlang ook te horen kreeg. Verdriet? Boosheid? Een klotedag? Hou het lekker voor jezelf. Dat deel je niet. Niet op social media en eigenlijk überhaupt al helemaal niet tegenover anderen. Gevoel is iets dat weggestopt, ontkend en genegeerd moet worden. Een potje huilen waar anderen bij zijn is aandachttrekkerij, zwak en slap gedoe en slachtoffer-spelerij.

Ik geloofde het ook nog een tijdje. Deelde alleen de leuke, mooie momenten. Een ‘echt’ Facebook-leven. Ik maakte mezelf wijs dat mensen natuurlijk ook alleen maar vrolijke, blije dingen willen zien en lezen. Ellende hadden ze zelf al genoeg, die van mij hoefde daar niet ook nog eens bovenop.

En ineens was daar het moment dat ik me afvroeg: Wat ben ik nou aan het doen? Het leven is niet alleen maar ‘jeeeeej!’, het is ook ‘aaaaarghhh’! En dát weet, ervaart en herkent iedereen! Als ik mensen wil ‘leren’ hoe het is om echt, helemaal, puur jezelf te zijn en voluit, vrij en zuiver te durven leven… wordt het dan niet eens tijd dat eerst zelf ook te gaan doen? En precies dát ook te delen, zonder gêne, censuur of achter maskertjes?

Dus ja. Ook het delen van verdriet omdat je gezakt bent past daarbij. Is daar iets raars aan? Nee. Het is precies hetzelfde als lachend delen dat je geslaagd bent. Is het aandachtvragerij? Niet meer dan het delen van blij en vrolijk nieuws volgens mij. Waarom zou je anders delen dat je geslaagd bent of dat je (klein)kind de vlag en schooltas buiten ophangt? Dan hoop je toch ook op felicitaties en enthousiaste reacties? Aandacht dus? 🙂

Deel jij alles? Wit EN zwart? Licht EN donker? Blijheid EN verdriet? Ik nodig je heel graag uit om het ook te doen. Te leven :-). Dan komen de ‘likes’ vanzelf 😉

 

<3

Naath