“Maar die automatische piloot is toch juist heel handig? Vooral als je snel moet reageren! Dan kan je zomaar, HOP, zonder nadenken het juiste doen.”
Tja, het lijkt misschien heel handig en ook dat ‘zonder nadenken’ klinkt erg aantrekkelijk. Leeg hoofd. Heerlijk! Zelf heb ik de ervaring dat iets automatisch doen handig líjkt, en tegelijkertijd maakt dat je heeeul veeeul doet zonder het nog door te hebben. Je dendert als het ware door zonder even op die rem te trappen en doet meer en meer op een dag zonder daar nog bewust bij te zijn. Overal zeg je gewoon zomaar “jahoor!” op.
Bij mij resulteerde dat tot twee keer toe in een burnout. Ik had niet meer door hoeveel ik deed en putte mijn systeem compleet uit. Op. Leeg. Slapen. Andere opties waren er op dat moment niet meer.
Het bleef niet alleen bij minder nadenken. Door het automatisch maar doen werd ook voelen steeds moeilijker. Dus ook het checken of iets nog goed voelde voordat ik het deed. Ik deed heel veel dingen automatisch terwijl er diep van binnen een stemmetje riep: “HO! Stop nou eens! Joehoeeeee!” Geen aandacht meer, dus ook niet voor dat stemmetje.
En nu? Nu ben ik klaar met automatisch. Aandacht. Het maakt alles leuker. Dat vindt het stemmetje gelukkig ook.
Wat zegt jouw stemmetje? 🙂
<3 Naath