Vandaag is mijn aandacht blijkbaar gericht op het onderwerp eten. Niet gek aan het begin van een nieuw kalenderjaar. Als een soort ‘paddenstoelen op speed’ schieten de dieetgoeroes, boeken en vlogs weer uit de Hollandse klei.

Vanmorgen ontving ik een blog over afvallen, waarbij eerste tintelingen van ‘mmmmhhh!?!’ in mij kenbaar werden gemaakt. Vlak daarna hoorde ik een schrijfster over een nieuw boek over ‘afvallen’ en was mijn aandacht gegrepen.

Allebei met het hart op een mooie plek. Van wat ik hoorde dan, ik ken de dames niet goed genoeg om verder te ervaren of dat zo is. Toch raakte het iets in mij waardoor ik in mijzelf een signaal van weerstand ervaarde.

Waarom toch die moeite om allerlei ‘gouden eieren’ te zoeken op het vlak van gewichtsafname of toename?

Iets in mij komt daar direct op de makkelijkste invulling; financieel gewin. Maar die kan ik ook niet staven. Is ook niet interessant. Wat voor mij iets deed is de enorme aandacht voor de ‘regels en kaders’ die er gesteld werden. Ik ervaar het echt meer simpel.

Het is voor waarschijnlijk niemand een mysterie dat de successen van lijnen (volgens de experts dan) gepaard gaat met ‘zaken niet eten of minder eten’. “Laat dit staan, eet dit niet, meer van dat wel, tel je punten, kauw voldoende, klop eerst 3x op je voorhoofd en bid richting de Noordkaap… “. Weet ik wat er allemaal moet, niet mag en afgeleerd moet worden. Regels en kaders genoeg.

Voor mij is het allemaal een en dezelfde werkwijze: voorwaardelijk! “Je mag geen suiker, want dat is ongezond” is net zo’n keiharde voorwaarde als “je moet meer fruit eten” of “eet alleen tussen 15 en 15.15 uur, want dan werkt je lijf sneller” of “eet 5x iets kleins, dan blijft je stofwisseling werken”.

Wat nou als lijnen niks meer en minder is dan weten wat goed voor jou is? En tadatatataaaa….alleen jij weet wat goed voor jou is. Simpel en natuurlijk.

Alles in de natuur is energie. In de juiste balans groeit iets. Groeit het uit in de perfecte vorm die het kan zijn. Wij gebruiken voedsel als energie. Om ons lijf te laten leven, om ons te laten leven. Maar is dat in balans, zodat je optimaal kan groeien?

Als je energie nodig hebt dan neem je meer. Heb je teveel dan mag er wat uit. Steeds weer om de, voor jou, ideale balans te ervaren.

DE vraag voor jou: Wat is jouw ideale balans? En dan niet alleen van je lijf, maar van alles in je leven.

Ik kwam erachter dat ik mijn lijf gebruikte als ‘compensatievat’. Was er onbalans in mijn leven, dan ging ik mijn lijf gebruiken om bij te voeden of om kwijt te raken. Jojo Jeroen 🙂

Steeds weer gezeik met teveel of te weinig kilo’s. Vaak meer dan ik wilde. Tot ik het van een afstand ging bekijken. Mijn lijf als onderdeel van mijn leven in plaats van een los stuk, zelfbepalende zak botten. Die regelmatig gewogen moest worden. Tijdens een van die vele periodieke wegingen viel hij… het bekende kwartje.

De weegschaal in de badkamer zag ik opeens als weegschaal van mijn leven. Mijn balans van mijn leven. Mijn graadmeter of thermometer hoe het mij gesteld was.

Ik begon alles op die weegschaal te leggen. Spreekwoordelijk dan he. Waarom at ik soms meer en soms minder? Wanneer was dat, bij wie en waar? Opeens vielen de kwartjes als rijpe appelen (nog gezond ook).

De kilo’s vlogen eraf. Binnen iets minder dan 3 maanden 10 kilo. Ter verduidelijking; ik heb een lengte van 179 en woog die 3 maanden geleden 77,6 kilo. Niet te gek toch? Nu 68 kg. Vol energie, meer kracht dan ooit en vlijmscherp op de signalen die voor mij belangrijk zijn. Lekker in mijn vel noem ik het ook wel 🙂

Niks lijnen, diëten, uitsluiten of ‘moeten afblijven’, boeken, vlogs of sportscholen. Ik heb leren luisteren. Luisteren naar mijn lijf zelf. Waar is er behoefte aan en waarom? Compenseer ik voor een energielek of heb ik juist te weinig?

Als ik je een tip mag geven, gratis en voor niks:
Durf je leven eens op de weegschaal te leggen. Je lijf kan een geweldige richtingaanwijzer zijn. Je gaat er dan mogelijk ook anders naar kijken. Met enorm veel liefde en waardering.

Kijk waar je energie lekt of waar te weinig heen gaat. Kijk eens of je dat met voedsel compenseert en kijk dan eens naar de effecten op je lichaam. Van binnen en buiten is je lijf op zoek naar balans. Energetische balans in heel je leven. Maak het eens zo simpel. Alle antwoorden heb je, elke dag weer om je heen. Letterlijk!

Ik weet zeker dat als je jouw balans weet, kent en hebt, je het voor altijd zo weet te houden. Met genoeg lekker eten en zonder voorwaarden (van anderen). Geen boeken of vlogs, abonnementen of lidmaatschappen.

Het is jouw lijf, jouw leven en als je zelf voelt dat al die zaken je voeden, laat ze dan lekker toe. Dat voegt dan waarde toe ook. Jij bent dat meer dan waard.

Lekker in je vel, lekker in je leven, lekker leven!

Simpel, natuurlijk!
Jeroen