Onzuiverheid is voor mij iedere keer weer iets waar ik van slag van raak. Niet ernstig, maar het brengt in mij een naar gevoel naar boven. Wat ik het beste kan beschrijven als dat van onveiligheid en onrust.

Ik heb het ook als iemand vals zingt of als een muzieknoot net niet geraakt wordt. Als ruis bij een radiostation, waardoor het signaal net niet lekker binnenkomt.
Dan heb ik altijd de neiging om weg te draaien of als het op tv is direct het geluid uit te zetten. Is ook leuk de Voice kijken, laat staan Idols…brrrrr.

In de ‘media’ is het voor mij niet anders, ook die sociale media. Instant ‘wiebels’ van wantrouwen en onveiligheid als dat wat er gedeeld wordt niet zuiver is.
Voorheen wilde ik dan net ff te vaak het signaal wat werd uitgezonden eigenhandig aanpassen, want “hallooooo….je zendt vals uit. Soms de nek omdraaien….ja, echt hoor…als het echt te gek werd.
Nep, net niet, onecht, blaten, ‘anders voor doen’ aaahhhhhhh. Ik wilde die mensen veranderen, nadat ik ze eerst met de grond gelijk had gemaakt met mijn oordelen.

(Ja, alles was een boodschap voor mijzelf). Maar wat ik merkte, was dat ikzelf mijn ontvangst kon aanpassen. Eigenlijk meer; ik kon het uitzetten. Dat wat ik niet wilde ontvangen. Het was niet aan mij om de zender te veranderen, ik kon alleen mijn eigen ontvangst veranderen. Als ik die zuiver kon houden, mijzelf dus, dan was wat ik binnen liet ook altijd direct zuiver.
Het ging niet gelijk altijd goed en het voelde voor mij lastiger dan ik nu neerzet. Maar het is in essentie wel zo simpel. Tuurlijk zijn een radio en tv direct uit te zetten en was het bij mensen die ik ontmoette of om mij heen had een stuk lastiger. Toch is het in essentie echt zo simpel. Ik bepaal wat ik binnenlaat en hoe.

Oefenen en dus ervaren was het enige wat ik kon doen. Waar ik mij vroeger volledig afsloot als ik iets ‘vervelends voelde’, vaak zelfs überhaupt iets voelde, ben ik mij open gaan stellen. Echt? Ja echt. En dan komt ook die enorme onzuiverheid binnen.

Dit was mijn kwartje:
Als ik niet alles eerst ervaar, kan ik niet ervaren wat ik wel wil ontvangen en wat niet.

Door alles toe te laten kon ik meer en meer filteren. Ik ging de verschillen voelen, de nuance in de ruis, zelfs wat er door de ruis heen werd verzonden kon ik horen. Ik kreeg meer en meer regie over mijn eigen ontvangst en ik kreeg het blijkbaar ook voor elkaar om de onderliggende boodschap te horen, die onder de ruis lag.
Zo was onzuiverheid zelfs zuiver te krijgen. En nu nog steeds.

Voor alles wat ik nu ontvang ben ik ook erg dankbaar, zeker als ik alles wat ik in ‘ons werk’ hoor, terug mag geven aan de zender. Die daarmee zijn/ haar echte boodschap ook opeens mag horen.
Idols en The Voice blijft door mij niet te filteren, daar is de boodschap vaak kraakhelder; stop met zingen alsjeblieft 🙂 …net als ikzelf daar nooit aan moet beginnen met een ander in de buurt.
Wat ik wel graag deel met anderen, is mijn werkwijze die ikzelf heb aangeleerd om mijn zuiverheid te verbeteren:

Ervaar wat je voelt, zeg wat je ervaart en doe wat je zegt en dat volledig. Er is niks minder zuiver dan dat. Los van de impact, zuiver is het. Eerlijk en oprecht….echt!

Dit is ook gelijk wat ik voelde toen ik Eddie (Vedder) weer Society hoorde zingen ( https://www.youtube.com/watch?v=Cy6iwP9Ux3A ). Bijna elk woord raakt, maar als ik dan een regel eruit pik die bij mij op zuiverheid veel doet:

“When you want more than you have, you think you need
And when you think more than you want, your thoughts begin to bleed..”

Mag ik deze uitzending dan aflsuiten met mijn eigen wijsheid. Als je hem niet wilt ontvangen, zet mij dan uit ;). Wil je mij wel ontvangen, zet dan lekker het volume hoger…:

Als je echt wilt, wees dan echt. Liefde is puur, puur is zuiver, zuiver is liefde.
Niet 99%, maar 100%….durf, leef….100% zuiver, voor jezelf.

<3
Jeroen