Okeee… Zit me op te vreten bij Zondag met Lubach.. kan er normaal altijd echt erg om lachen. Maar nu is ie (volgens mij) echt te kort door de bocht.

Waarom?

Arjen laat een aantal ‘voorbeelden'(eerder: karikaturen) van alternatieve genezers zien waar ik zelf nooit vrijwillig naar binnen zou stappen… en precies daarmee weet hij bij de meeste mensen waarschijnlijk meteen de juiste snaar te raken (kwakzalvers, zweverig… roept u maar), en tegelijk zijn er zoveel anderen meer die WEL heel bewust gekozen hebben voor dit vak ( JA, dat is het absoluut!) en er ook in de meeste gevallen veel langer en gerichter voor gestudeerd hebben dan de ‘reguliere’ genezers.
Denk maar eens aan de osteopaat (ook al zo’n kwakzalver volgens Lubach) die zelfs langer dan de fysiotherapeut studeert..
In andere culturen worden deze ‘kwakzalvers’ zelfs als de enige legitieme manier van (medische) zorg gezien. Zijn ‘wij’ dan zoveel slimmer?

Hoeveel fouten en blunders worden er niet in de ‘reguliere’ zorg gemaakt (denk aan verkeerd geamputeerde ledematen, verkeerde diagnoses, onnodige medicatie) die allemaal gesponsord zijn vanuit diezelfde verzekering waarop Lubach moppert omdat hij voor iets betaalt dat hij niet afneemt? Is de oplossing niet veel meer: mensen ZELF laten kiezen waar ze zich al dan niet voor verzekeren, in plaats van een hele bevolkingsgroep belachelijk te maken en als ‘onbewezen ideetjes’ neer te zetten? (Datzelfde dachten ze overigens ook jaaaarenlang over de zwaartekracht-theorie van Einstein šŸ˜‰ En de wereld bleek toch ook ECHT rond te zijn…? )

Ik zeg dit alles overigens zelf in de hoedanigheid als orthopedagoog en GZ-psycholoog. Allebei ‘wetenschappelijk bewezen en onderbouwd’… Ik heb zelf 6 jaar gestudeerd (waaronder 2 jaar postdoctoraal) en toch wordt mijn werk tegenwoordig deels overgenomen door Praktijkondersteuners van de huisartsen die in 15 minuten dezelfde diagnose zouden moeten stellen als ik in een onderzoek van minstens 12 uur deed. Resultaat? Kinderen die de diagnose autisme of ADHD en de daarbij behorende medicatie krijgen en die achteraf over-gediagnosticeerd blijken. Pillen erin… klaar. En meteen mooie inkomsten voor de industrie die daarbij hoort. Ben ik boos omdat ik werk mis loop? Zeker niet. Wel omdat ik zie wat een ellende het ouders (en kinderen) oplevert.

Hetzelfde geldt voor huisartsen die na een gesprek van 5 minuten roepen dat de patiƫnt wel depressief zal zijn. Degene die er voor doorgeleerd heeft (de psychiater of zo) wordt geskipt, de antidepressiva liggen na 15.00 uur al klaar bij de apotheek.

Betekent dat dat ik tegen reguliere genezers en pro-alternatief ben? Zeker niet. Ik geloof dat beiden hun krachten zouden mogen bundelen. Omdat ze allebei hun sterke en minder sterke kanten hebben. Mag mijnheer Lubach daar iets van vinden? Absoluut. Maar het stak mij dat er op Twitter vooral lovende en juichende reacties kwamen terwijl ik de kanttekeningen en meer kritische blik op dat ‘zweverige gekwakzalf’ miste. Daarom dit stukje. Je mag er iets van vinden. Moest het even kwijt.

Ik twijfelde ook even of ik met mijn nominatie van Lubach voor de Televizier-ring nou zo mis gezeten heb. Conclusie voor mijzelf: Nee. Want hij blijft grappig. EN kritisch. Dat mag absoluut en daar hou ik van. Wel zou ik Arjen willen aanmoedigen ook beide kanten van een verhaal te laten zien. Wel zo eerlijk.

Ik ga nog even mijn Chakra’s uitlijnen met mijn voetjes in de zee onder de net niet meer volle maan… Truste!

<3 Naath