Blown-out

de waarheid over burn-out

Wat als je helemaal geen Burn-out hebt, maar ‘Blown-out’ bent? En wat als daar ook nog eens vrij simpel iets aan te doen is? Win-win, voor jou èn voor je baas!

burn-out? Of ben je stiekem blown-out?

Het wordt vrij snel geroepen. “Je hebt een Burn-out”. Soms moeilijk te accepteren, soms ook een enorme opluchting. Er is in dat geval altijd sprake van hoog-spanning. Langdurig ook. Je lijf geeft signalen, je staat niet meer zo stevig als voorheen en als dan die ‘verlossende uitspraak’ komt is het helder. Of toch niet?

Een groot deel van Nederland heeft waarschijnlijk namelijk helemaal niet die Burn-out die gesteld wordt… maar een Blown-out. De ‘voorloper van’ waar gelukkig veel sneller en efficiënter iets aan te doen valt.

Het verschil? Bij een Burn-out merk je op alle levensgebieden dat het opperdepop is. Bij een Blown-out daarentegen gaat het om 1 gebied. Soms zelfs maar 1 specifieke werkplek. Daar is het vlammetje uit (gegaan, of geblazen). Misschien voelt het zelfs letterlijk alsof je een klap voor je bakkes gekregen hebt. Volle vuist… baf. Een ‘blow’, dreun, waardoor je lichtje even uit is gegaan. Maar… alleen daar!

Op andere gebieden merk je dat het eigenlijk best prima gaat. Het is echt gekoppeld aan 1 plek/baan/ misschien zelfs gebeurtenis…

De oplossing is dan ook veel dichter bij dan bij een Burn-out, waarbij een uitgebreider hulptroepenpakket en langduriger rust vaak noodzakelijk is… Bij een Blown-out gaat het om: stoppen met doen wat niet meer past en gaan doen wat wèl past. Dat kan óók binnen het bedrijf waar je al werkt zijn. Als jij zelf eerst maar helder hebt wat past en waar je blij van wordt… en vooral ook: waarvan niet. Maar hoe kom je dáár dan achter? En wat doe je dan?  

Je ziet het pas als je het door hebt

Als je begrijpt hoe het werkt is het eigenlijk best simpel. Het heeft allemaal te maken met twee dingen:

Je doet iets wel wat niet goed voor je is of je doet iets niet wat wèl goed voor je is.  

Deze bewegingen creëren spanning, er werken twee krachten tegen elkaar in. De waarheid die er is vs de overtuiging van hoe het hoort. 

 

Hoe groter de tegenstelling van de twee, hoe meer spanning. Tot het punt van overspanning. Het lichaam kan de hoeveelheid niet meer verwerken en ‘gaat uit’. Deels of helemaal. Langdurig of tijdelijk. 

 

Heel veel simpeler wordt het niet bij ons. Ontdek wat je wil en niet meer wil en de spanning is weg. Dat kan dus ook al vóór dat de hele Burn-out zich aandient het gewenste effect hebben: GEEN Burn-out!

 

Of de (te hoge) spanning nou in jouzelf zit, of tussen jou en iets of iemand anders (werk, partner, gezondheid) speelt: pak je verantwoordelijkheid of leg ‘m bij de juiste persoon terug en er wordt door de enige juiste persoon gewerkt aan dat wat ‘er gedaan moet worden’ om te kunnen leven en werken in ONTspanning. 

 

Hoe doe je dat? Dat is ervaren. Werken met wat er wél is in plaats van werken met wat je denkt dat er is, verwacht te zijn, overtuigd van bent dat het zo hoort te zijn of ooit was. Weer voelen wat je WIL ipv wat MOET of hoort…

 

 

We zien het nog zo vaak gebeuren: Heeel hard werken, investeren (geld en tijd), herhalen, trekken en duwen op het verkeerde vlak. Onbewust, dat meestal wel. Terwijl het echt zo simpel is.

 

Als je je namelijk bewust bent van je eigen gedrag zal je nooit meer te ver over je eigen grenzen gaan of gegaan laten worden. Individueel, als team, als bedrijf en zo voort. 

 

Dus… wij geven je: de waarheid, de verantwoordelijkheid en bewustwording. Het doen én laten is aan degene(n) die wij begeleiden. Aan jou dus.

 

 

wat wil jij?

  Weet jij het nog? Waarom ben jij ooit dit werk gaan doen? Zou je het ook blijven doen als je morgen 100 miljoen zou winnen? Sta jij kwispelstaartend naast je bed iedere ochtend? DURF jij, wáár en hoe je ook bent, voluit te LEVEN? Durf jij verantwoordelijkheid te nemen en zorg te dragen voor jezelf en van daaruit ook voor de ander?

Niet? Weet je dan waarom je (nog) niet doet wat je eigenlijk het liefst zou willen doen? Of waarom je blijft doen wat je eigenlijk niet meer zou willen doen? Er is 1 antwoord. Omdat het freakin’ spannend is die stap echt te zetten. Je WIL wel, maar DURFT nog niet.

Wij helpen je het antwoord vinden. Dat heeft voordelen voor jou, en voor je baas/werk. Win-win dus. Want: als jij te lang door blijft zwoegen terwijl het niet past, is het resultaat waarschijnlijk dat jij langdurig (ziek) thuis komt te zitten. Kost (vooral je baas) klauwen vol met geld en je wordt er niet bepaald creatiever en gezelliger van. 

Als jij weet waarom jij je Blown-out voelt dan weet je ook wat je wèl energie gaat geven. Dat betekent dat je, samen met je baas/werk, kunt gaan zoeken naar iets binnen het bedrijf/de organisatie dat wèl past, of dat je samen kunt besluiten er een punt achter te zetten. Daarmee heb jij meteen de kans om te gaan doen wat je het liefst wil doen en je baas de kans iemand te gaan zoeken die beter past op jouw werkplek. Het voorkomt dus van beide kanten een hoop ellende, tijd en geld en het levert, in beide gevallen, een passende werkplek en invulling van dat werk, op.

 

hoe, wat, waar en waarom?

Wij kunnen, vanuit ons eigen huis (in Katwijk en Enschede), maar ook op locatie, op de werkvloer of in een zaal/ vergaderruimte (wel met een béétje karakter graag 😉 )/ theater, vliegensvlug de gewenste resultaten garanderen.

Denk aan: 

 

Individueel: preventie van uitval, herstel bij uitval, de juiste ontwikkelpaden, zelfsturing, duidelijkheid op kwaliteit en bijbehorend gedrag en zo nog veel meer. 

 

Team: effectief samen werken, open en eerlijke communicatie, heldere verantwoordelijkheden en zo nog veel meer. 

 

Bedrijf: geen tijd en/ of geld verspilling bij reïntegratie, ontwikkelpaden en overleggen. De verantwoordelijkheid op de juiste plekken. De (kern) waarheid op tafel. Werken met wat er wél is aan wat wél bij de (kern)waarheid past. 

 

Resultaat: vertrouwen, van medewerkers en klant.

 

Hoe: simpel, omdat de waarheid gelijk op tafel komt. Duidelijk, geen bullshit, geen spelletjes. Open, transparant en direct. Vanuit gelijkwaardigheid, Met vertrouwen en in veiligheid. Met al deze ingrediënten dus ook ‘snel’. Zonder onnodige verspilling van tijd en/ of geld. 

 

Werken met wat er is, werken aan wat er gemist wordt om te gaan doen wat er wél klopt. 

 

Ook belangrijk: “Wat levert het me op? (oftewel: “wat bespaar ik dan?”)”

Volgens berekeningen van TNO kost het doorbetalen van het loon van een zieke werknemer gemiddeld 230 euro per dag. Maar werkgevers krijgen ook te maken met indirecte kosten voor vervangend personeel, arbodienstverlening, begeleiding en re-integratie van een zieke medewerker. Worden deze kosten wel meegenomen, dan kunnen de ziekteverzuimkosten verder oplopen naar ruim 400 euro per dag. (bron salarisnet.nl)

Een werknemer met een burn-out zit gemiddeld 6 tot 9 maanden thuis! Een snelle rekensom laat dan zien dat het in zo’n situatie gaat om minimaal 72.000 euro aan kosten. Wat als dit nu terug te brengen zou zijn naar een ziekteperiode van maximaal 8 weken? De winst mag je zelf berekenen.

 

naath’s blown-out-verhaal

“Een tijdje terug schreef ik over mijn lichamelijke klachten. Iets met zwarte vlekken, paniek, slecht slapen, draaiende winkels, korte lontjes en tranen die veeeeul te hoog zitten. Er kwamen mooie reacties op. Er waren vooral veel mensen die me sterkte wensten en het knap vonden dat ik mijn grenzen inmiddels aan het aangeven was. Ik verwees in mijn stukjes en filmpjes ook vaak naar twee burnouts die ik gehad heb, waaruit mensen min of meer af dachten te kunnen leiden dat ik blijkbaar weer heel hard die kant op aan het gaan zou zijn.

Niets bleek minder waar. Ik heb geen burn-out, ik krijg ‘m ook niet. Al mijn klachten hadden niets te maken met alle emmertjes vol hebben, overspannen of opgebrand zijn. Nee. Het had te maken met ‘uitgeblazen worden’. Als een kaarsje dat nog net genoeg zuurstof kreeg en zomaar ineens… wordt uitgepffft…

Mijn kaarsje begon ooit als een mega sterkte, zelfverzekerde, niet eens een lont of kaarsvet-nodig-hebbende vlam. Hoog, breed, fel. Maar geleidelijk aan kwam er minder en minder zuurstof in de lucht, bleek een lont toch wel handig als geleider en was ook het kaarsvet nodig als brandstof. Alleen branden lukte niet meer. Die voeding, die basis, die ineens zo hard nodig bleek, was er niet. Hoe ik ook zocht, vroeg, hoopte… het was niet te vinden en de zuurstof was volledig uit de lucht.

Het vlammetje werd kleiner, smaller, brandde minder fel. Tot hij werd uitgeblazen. Alles wat ik deed paste niet meer. Toch ging ik door. Omdat ik bang was onder de brug te moeten gaan wonen. Maar vooral: omdat ik wilde helpen, bijdragen, niemand af wilde vallen en vond dat ik dit voor anderen móest doen. Het werd niet gezien. Mijn harde werken en ploeteren op die ene plek paste echt niet meer. Het kaarsje daar ging uit en bleef uit. De moeite die ik deed bleek het niet waard te zijn.

Ik kreeg het verwijt dat ik zelf eerder had moeten stoppen. Had moeten voorkomen dat ik ‘burn-out’ zou raken. Maar… Ik was helemaal niet burn-out. Ik was blown-out. Perplex. Stil. Lamgeslagen. Het vuurtje voor die ene plek was uit. Dát was opgebrand. Ik niet. Ik vond namelijk alle andere dingen die ik deed nog altijd geweldig. Kreeg energie van het helpen, meedenken, meevoelen en oplossen dat ik op andere plekken nog altijd deed. Mijn vuurtje brandde. Daar wel.

Burn-out is een woord dat (op de werkvloer, door de huisarts, arbo…) al snel gebruikt wordt. Maar… als je het zelf niet hebt meegemaakt heb je geen idee hoe het voelt. Laat staan het blown-out-gevoel. Het heel graag anders willen, maar niet mogen. Stilgezet worden. Leeg gemaakt worden. Gevoelloos. Op. Doordat je de hele dag moet doen wat niet past. Dát voelt pas k*t.

Dus ja: mijn knoop was vrij snel doorgehakt. Ik wilde vuur. Passie. Creativiteit. Alles wat ik in me heb mogen gebruiken, laten zien …  Vrij zijn om mijn MENS-zijn te mogen delen.

Meer hoef ik niet. Het vuurtje brandt wel door hoor. Op een fijne, warme, open, andere plek. ?

~Naath ~

klikkerdeklik

We werken met jou, als MENS, of met jullie, als MENS-en. En daarbij kijken we altijd naar wat er echt nodig is. We doen niet aan DBC’s, contracten met verzekeraars en vaste minuutjes per ‘consult’ (we noemen het niet eens zo). Wat is er nodig? Dat gaan we doen. Omdat we weten dat het werkt. Simpel.

 

 Vooraf is er altijd een kennismakings- oftewel Klik-gesprek. Klikt het niet, dan begeleiden we niet. Dat werkt twee kanten op. We bespreken vooraf wat nodig is en we geven het ook aan wanneer je bij ons niet aan het juiste adres bent. Het gaat altijd om  maatwerk, want iedereen is uniek, in vraag en in begeleiding.

 

We kunnen samen aan de slag in Katwijk (meteen aan zee, Jeeeuj) of in Enschedeeee. Daar is een park vlak achter ons huis. Ook leuk. Kies jij maar. 

 

 

Laat je geen Burn-out aanpraten als er maar 1 ding is dat niet meer fijn voelt.

Het kan zomaar minder erg zijn dan je denkt of men je wil laten denken. Check het zelf maar eens in de spiegel.. brandt het vlammetje nog als je over iets heel anders praat, denkt of voelt dan over die ene, niet meer passende plek? Tadaa! Simpel hè? 

 

 

 

we zijn supermakkelijk te bereiken en reageren altijd

Bel

Jeroen: 06-52374793

Naath: 06-50870178