Kaneeldonuts met chocolade en macademia
Iets anders dan de vettige donuts die je waarschijnlijk normaal gesproken eet, maar echt superlekker!
voor:
8 donuts
klaar In:
30 minuten
Zonder:
gluten, ongezonde suikers, lactose, meuk
Goed als:
Tussendoor, gebak
over dit recept
Je kúnt natuurlijk van die donuts kopen waar het vet uit en de icing áf drupt… Of… je maakt ze zelf. Je koopt een donut-vorm-ding voor een paar euro en gaan met die banaan. Onee.. die zit er dan nèt niet in. Wel heel veel andere, lekkere en ‘net-wat-gezondere-optie’ ingrediënten. Probeer het gewoon een keer, het is ook nog eens heel erg leuk om ze om te kiepen en dan dit te zien… echte donuts! Icing kan er ook nog op. Mag je zelf bepalen. Fijn hè? 🙂
Ingrediënten
-
Beetje gesmolten olie om de vorm mee in te vetten
- 3/4 cup amandelbloem (72 gr.)
- 3/4 cup cassavemeel (72 gr)
- 1/4 cup (28 gr) tapioca bloem
- 1/2 theelepel baking soda
- 1/2 theelepel bakpoeder
- snuf zout
- Kaneel
- nootmuskaat
- 2 grote eieren
- 1/4 cup (59 ml) kokosmelk (goed schudden voor gebruik!)
- 1/4 cup (59 ml) maple syrup
- 1/4 cup (57 gr) kokosbloesemsuiker
- 3 theelepels (45 ml) gesmolten, afgekoelde kokosolie
- theelepel vanillepoeder/-extract
- Handje gehakte macademia’s
- bakchocolade-druppels
Kaneel-icing
- poedersuiker (maple/kokosbloesem)
- vanille
- paar theelepels koksmelk
1. Smelt eerst even de kokosolie in de magnetron, dan kan ie vast afkoelen 😉 en zet de oven vast aan om voor te verwarmen (180 graden). Vet de donutvorm licht in met kokosolie.
2. Doe de amandel, cassave en tapiocabloem samen met de bakpoeder, baking soda, zout, kaneel en nootmuskaat in een medium grote schaal en meng het door elkaar.
3. Pak een andere medium grote schaal, meng daarin de eieren, kokosmelk, maple syrup, kokosbloesemsuiker, kokosolie en vanille.
4. Meng daarna de droge ingrediënten door de natte tot er een stevig beslag ontstaat. Schep de macademia’s en chocolade erdoor.
5. Schep het beslag voorzichtig om de ‘pielekes’ in de vorm heen, of pak of maak een spuitzak om het er netjes in te kunnen krijgen. Vul de vormpjes tot iets onder de rand.
6. Bak ze 15 minuten, check even met een satéprikker of de binnenkant gaar is. Haal ze uit de oven en laat ze even 5 a 10 minuten in de vorm afkoelen. Wip ze er daarna voorzichtig uit, leg ze op zijn kop (ronde kant boven) op een rek om ze helemaal af te laten koelen.
7. Als ze echt afgekoeld zijn maak je evt de icing: doe suiker en vanille in een bakje en druppel er steeds wat melk bij terwijl je roert, zodat het niet te dun wordt. Smeer de donuts ermee in met een keukenkwastje.
Eet smakelijk!