06 52374793 wij@kwartjes.nl
Relatie-Kick dag 9

wie speel jij
in dit (rollen) spel dat leven heet?

Communiceren jullie congruent, dus ècht met 1 signaal? Of spelen er meerdere zaken een rol, spelen jullie meerdere rollen?

Dan wordt het tijd daar eens mee te kappen!

 

Jij doet iets niet wat wel goed voor je is of je doet iets wel wat niet goed voor je is, omdat je om je eigen waarheid heen draait.

En lukte het, met alles wat jullie tot nu toe hebben gelezen, ervaren en gedaan?

Om de strijd voor te blijven; het stressniveau omlaag te krijgen? Misschien vond ‘iets’ in jullie wel dat je het toch helemaal niet kunt maken om een ander te gaan irriteren om daar dan zelf mee te kunnen gaan oefenen? Of misschien was er dat bekende stemmetje dat zei: “ik moet gewoon lekker doorgaan, weg met dat gevoel, niet zeiken!” en heb je helemaal niet al die oefeningen gedaan, zoals met die Neutral. De garoeten Kwartjes #stom gedoe!

Kan, mag, maar stop dan lekker en accepteer de consequenties van jouw eigen keuze. Ook als dat stress mocht zijn.

 

Deze dag is er wel eentje… eentje die mogelijk veel gaat doen. Deze dag vraagt ook echt om aandacht. Neem hier dus ook de tijd en de ruimte voor. 

 

De hele manier waarop jullie omgaan met alles in het leven, met stress, met mensen.. is veelal aangeleerd. Dat heeft een rol gekregen in je leven. 

 Die laten jou van alles doen. Zelfs zo goed dat het bijna automatisch lijkt te gaan. Onbewust automatisch. 

Stellen jullie jezelf of elkaar wel eens vragen als:

Waarom doe je zo druk, werk je zo hard en wordt je dus wellicht zelfs zo moe?

Wat kan je aan jouw eigen gedrag of dat van een ander aflezen? 

We maken het weer simpel. Alles om meer en meer bewust te worden. Weg van de onbewuste automatische piloot. Op naar regie en vrijheid.

Als je iets niet doet wat je wel wilt of wel doet wat je niet wilt, doe je dus iets anders dan wat op dat moment goed voor jou is. Het hoofd (buitenwereld) wil naar rechts, de buik (binnenwereld) naar links. Als je hoofd jou overtuigd en wint dan laat het je lijf naar rechts gaan. Terwijl de meest natuurlijke (ontspannen) beweging, zonder weerstand, links was.

Alsof je tegen je eigen stroom inzwemt. Op wilskracht, spierkracht en welke kracht nog meer. Wat kost dit aan energie (stress/ spanning)? Hoeveel meer vermoeid komen jullie bij het doel? Want daarom deden jullie het, toch; Die verwachting van jezelf (doel/ resultaat) of die van een ander, van elkaar?

Jullie deden iets wel, wat jullie diep van binnen eigenlijk niet wilde. En tegelijk deden jullie iets niet wat wel goed voor jullie was. Namelijk kiezen voor jullie zelf, jullie waarheid en wijsheid van dat ene unieke moment.

Als een mens beweegt op basis van overtuiging, wilskracht, dan kost dat heel veel. Of anders gezegd; het levert niet het allerbeste voor ons lijf op. Al denken wij van wel, maar dat is de slimheid van overtuigingen en geloof. Die maken het altijd zo dat ze gelijk krijgen, want die kunnen ‘hun waarheid’ altijd zo draaien dat jij denkt dat het toch klopt wat je doet. Ja, lees maar even opnieuw 😊. 

Wat jij (jullie ook samen) in zo’n moment eigenlijk doet is om jouw echte waarheid heen lopen, om heen draaien. Alsof je continue buiten om je eigen huis heen loopt, omdat je te bang bent om naar binnen te gaan. Daar waar het echt jouw plek is en niemand anders hoort te zijn. En een mens is vanuit angst voor die waarheid, tot heel veel in staat om alles te houden zoals ‘het hoort’.  

 

Wat dat oplevert? Dit liedje geeft een mooi voorbeeld… kijk en luister maar even…

 

het leven is geen toneelstuk. 

Nog een keer, omdat dit echt even op tafel mag blijven liggen (dit geldt voor jullie samen als voor ieder individueel):

Waarom je niet doet wat je wel wilt of wel doet wat je niet wilt is allemaal te herleiden naar ‘wat jij hebt (aan)geleerd’. Waar jij overtuigd van bent geraakt door een ander of waar jezelf overtuigd van bent geraakt omdat je dat vaak, veel en lang hebt gehoord of gezien.

Als kind kan een mens heel goed observeren. Helaas is dat observeren niet bij het opgroeien aanwezig gebleven. Er werd je door menigeen te vaak een mening opgelegd of opgedrongen die je simpelweg door druk/ invloed van buitenaf bent gaan geloven. “Zo hoort het, zo moet het, zo maak je iets van leven, zo doe jij altijd, zo ben je nu eenmaal etc etc.”

Je bent overtuigd geraakt van alles wat er tegen en over jou werd gezegd. Je werd van alles… omdat men dat zo zei. Identiteiten te over. Ik ben… (vul maar in).

Al die identiteiten zijn een belangrijke rol gaan spelen in jouw leven. Het zijn al die rollen die je speelt. Op al die verschillende plekken. Maar wie ben je nu echt? Ben je wat je denkt of wat je doet? Of hoe jij je voelt? En is dat altijd hetzelfde?

Als kind weet je niet beter dan dat je luistert naar diegene die jouw veiligheid en vertrouwen (horen te) geven. Als zij A zeggen, dan is het A. Ook al zegt je hele gevoel B. De straf of de beloning die volgt na een keuze maken de ‘juiste keuze’ steeds makkelijker om van je gevoel af te wijken. Juist wordt gekoppeld aan veiligheid. Hoe jonger een mens, hoe belangrijker. Een jong mens is namelijk nog afhankelijk van ouderen voor de (eigen) veiligheid en (eigen) vertrouwen.

Nu ben je volwassen en ben je helemaal zelf verantwoordelijk voor je keuzes. Maar wat als jij nooit voldoende hebt geleerd hoe dat werkt en toch zelf verantwoordelijk bent? 

 

 

Je mág een rol spelen, maar zeur dan niet als de ander je niet vertrouwt.

Rollen spelen een belangrijke rol in een drama. Als een toneelspel. Het leven is alleen geen doen-alsof, geen rollenspel. Het is ècht. Als jij verschillende signalen uit blijft zenden, dus doet alsof je ‘iets’ of ‘iemand’ bent… dan ben je niet congruent, dus niet te vertrouwen vanuit de onduidelijkheid. Hoe dat werkt hebben wij al eerder gedeeld. Is ook heel natuurlijk.

Je doet namelijk iemand na. Je speelt iemand anders, je gedraagt je on-natuurlijk. Dat is instant wantrouwen. Dat trekt niet aan, maar stoot zelfs hard af. Dat gebeurt dus ook in jullie relatie. Echter vaak onbewust.

Check maar eens: vertrouwen jullie iemand die zich heel anders voordoet dan wat jullie voelen bij die persoon? Nee toch?  

 Wantrouwen is iets dat ontstaat omdat je iets doet wat niet bij je past.

Wat wel aantrekkelijk is?

Veiligheid en vertrouwen zijn essentieel in een verbinding. Onthou dat altijd.

 

Eerst bij jezelf, dan naar een ander toe. Als je kinderen mag begeleiden in hun leven, als ouder bijvoorbeeld, dan is dat helemaal een belangrijke verantwoordelijkheid.

Ooit was het ook voor jou als kind gewoon na-spelen, maar je doet het nu al zo lang en zo goed dat je denkt dat je het bent. Dokter, leraar, manager, vader, moeder… van beroep tot vrije tijd. Je speelt vele vele rollen. Ook in gedrag doe je dus van alles: gevoelig, empathisch, ongeduldig, stom, eigenwijs. Honderden rollen die jou zijn opgeplakt of jij bij jezelf hebt opgeplakt….

Punt is nu, je bent ze gaan geloven. Maar zijn ze wel echt? Ben jij (het) wel echt?

Neem echt de tijd!

 

Hoeveel rollen/ plakkers heb jij? Hoe is de rolverdeling in jullie relatie? Schrijf ze eens op. Met aandacht, heel bewust. Ga daarna eens na welke rollen het sterkst aangeleerd zijn. Wie denk jij te moeten zijn?  Om vervolgens aandacht te gaan geven aan welk gedrag van binnenuit jou omhoog komt (van nature jouw talent is) en welk gedrag van buitenaf is aangeleerd (wat wellicht te hard werken is)?

Deel het eerst met jezelf op papier en daarna met aandacht met elkaar. Alles in de IK vorm. Neem verantwoordelijkheid en hou deze vast. Hulp vragen mag, schuld geven niet.

 

Bel

 06 52374793