06 52374793 wij@kwartjes.nl
Relatie-Kick dag 5

bekijk ‘t eens
van een afstand

Alsof jullie het voor het eerst ziet…

Hoe ging het gisteren?

Gaf het een klote-gevoel, viel er een magisch kwartje of allebei?

Of voelde het zoals in dit liedje…?

Alles hoort erbij. Of zoals wij iedereen op het hart drukken: “Bewust worden doet pijn”.  Zeker de fase rondom ‘bewust onbekwaam’. Jullie ervaren meer bewust ‘de fouten’, jullie maken ze nog, jullie voelen het effect op jezelf, maar het lukt nog niet altijd om het ‘wel goed’ te doen. Fietsen zonder zijwielen, waarbij je nog steeds om de zoveel meter valt. Dat hoort er echt bij.

 

Dat gevoel was er misschien ook toen jullie de verwachtingen eens wat scherper bekeken. De dingen die jullie nog doen, maar eigenlijk niet meer willen doen. En vooral ook: de hoeveelheid stress die dat oplevert. En jullie doen het blijkbaar nog allemaal zelf ook… het moet niet gekker worden.

 

We geven jullie vandaag alvast een eerste suggestie om er iets anders, iets vrijer, naar te kunnen gaan kijken. Van een afstandje. Alsof jullie naar een leuk (maar wel dramatisch 😉 ) theaterstuk of filmscherm zit te kijken. Eigenlijk kijken jullie gewoon even naar jezelf en de dingen die jullie doen. Heel simpel, observeren.

 

Als jullie jezelf heel erg zielig vinden (“zwaar leven”), dan is de neiging om te stoppen met veranderen groter. Dit kan ook een van jullie doen. Je neemt jezelf, als individu, dan even veel te serieus. Je maakt het ingewikkelder dan dat het is. Je hoofd gaat namelijk drama maken, omdat iets er niet mag zijn. Er is weerstand. Vaak is dat pijn en/of verdriet wat niet geaccepteerd wordt (gratis Kwartje 😊). Komen we later nog op terug.

 

De opdracht van vandaag maakt dat jullie jezelf uit het drama trekken. Alsof jullie naar jezelf kijken op het toneel, maar zonder mee te doen. Als een ware regisseur. En wat jullie dán ineens allemaal zien en ervaren… doe het maar eens!

Neem jullie jezelf ook zo serieus?

 

Als jullie nou gewoon zo van een afstandje naar alles kunnen kijken. Naar jullie relatie. Jullie werk. Eventueel jullie kinderen. De buurtjes die mopperen als de muziek nèt een tikje te hard staat. De mondhygiënist. De rekeningen. De C-crisis.

Wat zien jullie dan? Hoe serieus nemen jullie het allemaal? Hoeveel ‘last’ hebben jullie er van als je ‘s avonds in bed ligt en het hoofd er weer eens mee aan de haal gaat?

Zou het lukken om ook hiernaar te kijken als een regisseur? Alsof jullie zelf kunnen bepalen hoe je ermee om gaat en hoe jullie erop reageren? (Spoiler alert: stiekem kan dat altijd hè 😉 )

En als jullie nou ook eens zo naar jezelf kunnen kunnen kijken?

Er gebeurt echt van alles… maar MOETEN jullie er ook iets mee? Probeer vandaag eens zo nieuwsgierig en onbevangen als een kind naar dat soort zaken te kijken.

Alsof jullie het voor het eerst zien en er op een creatieve, positieve en vooral: niet zo’n serieuze manier mee om gaan. Vrij. Door de ogen van een kind. Alles nieuw. Alles kan.  

Doe het eens. En ervaar eens wat er dán gebeurt.

 

VRIJ.

 

Nabrander

 

Sta hier eens even bij stil. Eerst even apart om het resultaat daarna met elkaar te delen:

 

Welke zaken neem jij heel serieus in je leven? Welke dingen die je eigenlijk niet meer wil krijgen stiekem (nog) veel teveel aandacht?

En welke dingen zou je eigenlijk meer aandacht willen geven dan je nu doet? Denk daarbij ook aan je relatie.

 

Neem even afstand. Deel je waarnemingen eerst op papier of als je er klaar voor bent, met elkaar. En deel ook eens, als je het gedaan hebt, hoe het was om zo vrij als dat kind naar alles te kijken.

Waar kan jij al wèl van een afstand naar kijken? Vrij van verwachtingen.

 

Deel alles in de IK vorm. Neem verantwoordelijkheid en hou deze vast. Hulp vragen mag, schuld geven niet.

Alles is goed. Er is slechts 1 juist tempo. Dat van jou.

 

 

VIDEO

 

Soms zie je het gewoon bij jezelf gebeuren… zonder dat je er íets aan kunt doen… En soms word je vanaf een afstandje bekeken en gewoon keihard uitgelachen. Herkenbaar? 🙂 Misschien is om jezelf lachen óók wel een keertje leuk 😉

Bel

 06 52374793