06 52374793 wij@kwartjes.nl
Relatie-Kick dag 4

ervaring
verwachting

of toch gewoon: HIER-EN-NU

We krijgen zúlke leuke reacties van jullie! Deze hele creatieve willen we jullie niet onthouden. Over wat er kan gebeuren als je na de opdracht op dag 1 alles ongenuanceerd aan elkaar gaat voorlezen 😉

Dan wordt je dus zo beeld-gebeld door een zeker echtpaar uit Portugal (Ja, daar was het wèl mooi weer! Maarja, daar heb je niks meer aan als je er zo bij loopt natuurlijk LOL).

Alle reacties zijn dus welkom hè, blijf lekker delen! En dan gaan we nu snel door met Dag 4!

Ervaren is niet ervaren zijn, maar ervaren in het moment.

Stiekem dus helemaal ‘zijn’.

Aanwezig zijn.

 

 

Kan jij nog zien wat er NU is? Wat er WEL is ipv NIET? Hele belangrijke kwaliteit, vooral in je relatie 🙂 (Daar komen we later uiteraard op terug).

Bekijk dit filmpje eerst maar eens even.

Naast die vijf zintuigen van gisteren is er voor ons dus eentje stiekem een stuk belangrijker: de zesde is voor ons altijd de eerste die je mag checken. We gooien de volgorde vanaf nu dus even overhoop.

Nr 6 eerst, dan de rest. Hoe is het met mij? Wat vertelt mijn lijf me nu, op dit moment?

Wij gebruiken alle zes onze zintuigen om vooral onze veiligheid te checken. Om vertrouwen te krijgen en houden. Mocht dat er niet zijn, dan zijn we mogelijk in gevaar en moeten we opletten. Daar zijn we vaak onbewust de hele dag door mee bezig.

Ervaren gebeurt echter heel bewust. Hoe meer bewust, hoe beter het ervaren. Maar ook vice versa. Hier gaan we mee oefenen. Simpel.

Er is bij ‘bewust leven’ een leuke spelbreker. Iets wat ons instant uit het moment haalt. Iets wat getraind is. Onze grootste automatische piloot: ons hoofd. Vol overtuigingen, aannames en gebaseerd op oude ervaringen.

‘Zo hoort het’, ‘zo heb ik het altijd gedaan’, ‘zo deed mijn pa het’, of ‘dat zei mijn moeder ook altijd’. Ervaringen maken ervaren soms erg lastig. Ze hebben daarnaast ook een groot voordeel:

Zij zijn er niet (meer). Ervaringen zijn verleden tijd. Ervaren is het moment. Het moment is echt ècht ECHT het enige waar je iets mee of in kan doen. Nu. Iedere nu weer opnieuw.

 

Het HIER-EN-NU vs verwachtingen (toekomst) en ervaring (verleden). Kijk maar eens hoe dat werkt… en vooral: wat er dan in je lijf gebeurt 🙂

Wij gaan je niks afleren.

 

Bijvoorbeeld om je hoofd niet te laten denken. Wij gaan ons richten op ‘ervaren’. Op hoe je dat WEL doet. Weet je nog:

 

Doen wat je wel wilt is hetzelfde als niet meer doen wat je niet wilt. Welke van de twee brengt meer voorwaartse beweging? Juist.

 

Ervaren wat er bij jou speelt, om daarna ook eens te ontdekken of je kunt ervaren wat er bij de ander speelt. Alles gericht op “wat wil ik nu wel”. Ook wel “wat is er nu goed voor mij”. En ‘mij’ is je gehele lijf, niet alleen je hoofd. Dat is namelijk wilskracht en je hebt zojuist geleerd dat je hoofd ervaringen kent en niet Ervaren. Die leeft in het verleden of in de toekomst.

 

Die toekomst nog even er bij betrekken: verwachtingen. Verwachtingen maak je, die zijn er niet. Verwachtingen zijn toekomt en met de toekomst kan je niks. Letterlijk niks. Verwachting worden gemaakt op basis van die eerder genoemde ervaringen. Een toekomst creëren op basis van een verleden is nooit leven in het moment. Is nooit bewust en dus nooit waar.

 

Dus ervaringen en verwachtingen kunnen de waarheid benaderen, maar ze zijn het nooit helemaal. Vaker heel erg niet. Het moment is jouw waarheid. Wat jij ervaart, in het moment, met al je zintuigen, is altijd jouw waarheid. En die mag je delen.

 

 

Over verwachtingen gesproken… kijk dit filmpje maar even 😉

Nabrander

 

Ook delen doen we vaak met daarbij direct allerlei verwachtingen. Toekomstgericht. De ander moet voor jou iets doen, als jij iets deelt. Dat is verre van vrij. Dat is zo voorwaardelijk als maar kan.

Doet die ander dat niet, dan is het zijn of haar schuld dat jij je voelt zoals je je voelt. Dan doet die ander jou iets aan. Helaas Kortekaas… dat doe jij zelf. Sterker nog, dat deed jij vanaf het moment dat je de verwachting meezond in ‘het delen’. In dat moment schoof jij de verantwoordelijkheid voor jouw eigen leven/ beleving direct in de handen van de ander.

Vaak gebruik je ergens in zo’n zin vol verwachtingen het woordje ‘jij’. Luister maar eens bewust naar jouw woorden als je dènkt iets te delen. Hoe vaak komt het woord ‘jij’ er in voor?

Wat echt vrij delen is, gaat zonder het verschuiven van de (eigen) verantwoordelijkheid. Het sleutelwoord: Ik.

Ik ervaar, ik voel, ik ruik, ik proef, ik hoor, ik zie….  zes zintuigen die pas ècht zin hebben en je ook zin geven om iets te gaan doen. Vrij van verwachtingen. Echt vrij.

 

 

Ga hier eens mee oefenen vandaag:  ervaren vs verwachtingen.

 

Sta hier eens bij stil:

Hoe is het nu met je? Loop de 5 zintuigen van gisteren eens langs. Deze blijven allemaal gericht op de buitenwereld.

 Geef nu jouw binnenwereld eens dezelfde aandacht. Dat doe je met je 6e zintuig. Ervaren hoe het met jou is. Misschien kan je er een woord aan geven, misschien ook niet. Alles is goed.

Ervaar dan nu eens het verschil… want: welke verwachtingen heb je allemaal over jezelf? Je (eventuele) partner? Je werk? Je gezin? De komende periode?

Kan je ervaren dat het verschil stress oplevert?

Bekijk ook jouw lijstje van dag 1 weer eens. Hoeveel verwachtingen spelen hierbij een rol?

 

Schrijf het op. Neem de tijd. Morgen meer. Dat kan je alvast verwachten 🙂

 

 

Bel

 06 52374793