06 52374793 wij@kwartjes.nl
Relatie-Kick dag 10

doe jij ff
je eigen muppetshow

Met al jouw stickers, labels, hokjes, petten en rollen bij elkaar. Gekkenhuis!

al die ballen, kleurtjes, labeltjes…

Was het schrikken? Al die rollen, dat gedrag, de stickers, titels, hokjes, petten. Ze laten je ook allemaal anders doen. Jullie als individu maar ook samen in de relatie. 

Vandaag nog meer bewustwording op die ‘stemmen’. Die overtuigende taal vanuit ons hoofd (buiten) versus die vanuit ons lijf (binnen).

Stel je het je eens voor. Alsof ze allemaal een eigen Muppet zijn. Zet ze eens in een zaal en weet tegelijk dat ze allemaal van jou zijn. Jij hebt ze met een reden bedacht en ze vragen allemaal (oprecht) aandacht. Succes 😊

Allemaal omdat je bent gaan denken dat je dit allemaal bent (geworden) of moet zijn.

Ook zo’n benauwend gevoel opeens? Stress om al die ballen in de lucht te houden?Zou het iets helpen als het slechts is ‘hoe jij je soms gedraagt’?

Als rol, jouw waarheid en gedrag 1 zijn (congruent.. weet je nog?), dan is er geen stress. Dat heb je eerder ervaren in de oefeningen, maar… de kans is groot dat als jij ze zoooo serieus neemt en dat jij ze dus wel alle aandacht moet geven, dat er altijd wel een bepaalde mate van stress is in jouw lijf en gedrag. Je staat altijd ‘aan’. 

Omdat jij al heel lang denkt dat jij ‘iets’ bent, geeft dat jou een vals gevoel van bestaansrecht. “Ik stel iets voor, omdat ik een (belangrijke) rol heb of plek inneem”. Kijk maar eens naar mens op invloedrijke plekken, leidinggevende of mensen met macht. Daar speelt die overtuiging vaak een grote rol. Maar wat is de echte waarheid achter het masker van de overtuiging?

Wat als die plek die jij vanuit die overtuiging inneemt jou nu die continue stress geeft? De oorzaak is van de strijd die je vaak of altijd voelt? De stress die ook in jullie relatie (soms) de kop op steekt?

Meteen even doen

 

Oefening (vervolg op gisteren, pak je lijst er maar even bij!).

 

Echt eerst even doen voor je verder leest!

 

 

Vraag jezelf maar eens af.. wees eerlijk hè.. want een van de belangrijke sleutels van verbinding en rust is: verantwoordelijkheid nemen.

Vraag:

“wie ben ik als ik alle rollen wegstreep?”

 

Laat deze even binnenkomen.

 

“wie ben ik als ik alle rollen wegstreep?”

 

Alles wat er dan volgt, mag er zijn. Je bent niet de eerste die hier even bij moet slikken.

 

En? Wie ben jij zonder al die labels, etiketjes, rollen en titels?

 

Lees pas verder als je echt aandacht hebt gehad voor de vraag. De vraag ook hebt durven beantwoorden.

……

Het is een begrijpelijke angstige gedachte dat je nu denkt dat er dan niks meer is. Dat je dat niet weet, simpelweg omdat je al zolang ‘denkt dat je zo bent. Dat je dat allemaal bent’.

Misschien voelt het zelfs alsof je dan geen enkele rol van betekenis meer speelt? Voelt k*t hè?. Toch is dit nog steeds maar een overtuiging, een gedachte. Niet echt.

 

Want:  hoe is het nu echt? Wat ervaar je NU, in dit moment? Leef je nog? Kan jij jezelf aandacht geven? Nu.

Dat is wie je nu bent. Alles wat je NU ervaart ben jij. Helemaal. Dat verschilt dus ook mogelijk ieder moment weer. Dat is pure vrijheid. Bij dat wat je NU ervaart hoort ook opvolgend kloppend (congruent) gedrag. Als je die volgorde eens zou gaan doen, dan gaat alles moeiteloos. Vanzelf.

 

Daarom zeggen wij: als het simpel is, dan klopt het.

 

 

Zoals dit liedje… Simpeler wordt het niet.

Voor ons het mooiste liedje ooit.

Zonder al die rollen, al die labels en etiketjes blijft er maar één ding over: JIJ. En echt, daar begint het mee… Luister je mee? <3

Waar rol, ervaren en doen verschillen klopt het niet… voor jou.

 

Je kunt in deze les best veel los voelen komen. Het mag echt wel even pijn doen (Typisch zo’n vallend-kwartje-moment). Doe het stap voor stap en iedere keer als je merkt dat het teveel wordt… dan is de Neutral (uit een van de vorige lessen) er weer om de boel te neutraliseren.

Doe dit samen, deel samen, leef samen. Als jullie dit samen zonder strijd kunnen delen dan volgt de aantrekking direct. Wees gewaarschuwd 😉 

Jullie kunnen hier ook weer de observator bij gebruiken. Stap uit je toneelstuk als speler en ga in de regisseursstoel zitten. Van een afstand waarnemen is minder intens dan meespelen.

We zetten allebei de oefeningen hier voor de zekerheid nog even meteen onder. Hoef je niet terug te zoeken 🙂

 

Misschien worden er dingen aangeraakt die jij nou nèt zo goed voor jezelf en je buitenwereld angstvallig en onbewust verstopt had weten te houden. Deze delen van jezelf mogen er ECHT allemaal zijn. Jij mag er zijn. Jullie mogen er zijn.

Deze stukjes mogen hun natuurlijke plek krijgen. Jullie gaan merken dat je daarmee steeds meer het gevoel krijgt richting jullie èchte plek te gaan bewegen. Als het klopt ook richting elkaar. Als dat niet zo is, dan is dat ook een antwoord. 

Ieder lijf wil naar de plek die het in te nemen heeft. Ieder moment weer.

Deel iedere ervaring weer eerst met jezelf op papier en daarna ook weer met elkaar. Alles in de IK vorm. Neem verantwoordelijkheid en hou deze vast. Hulp vragen mag, schuld geven niet.

 

 

Hieronder nog even de ingesproken oefeningen als extra duwtje in de rug. Gebruik ze hè!

We zijn supermakkelijk te bereiken
en reageren altijd

Bel

 06 52374793