06 52374793 wij@kwartjes.nl

Week van de waarheid dag 9

wie speel jij
in dit (rollen) spel dat leven heet?

Ben jij congruent, dus ècht? Of speel jij altijd en eeuwig een rol? Dan wordt het tijd daar eens mee te kappen!

 

Jij doet iets niet wat wel goed voor je is of je doet iets wel wat niet goed voor je is, omdat je om je eigen waarheid heen draait.

En lukte het, met alles wat je tot nu toe hebt gelezen, ervaren en gedaan, om de strijd voor te blijven; je stressniveau omlaag te krijgen? Misschien vond ‘iets’ in jou wel dat je het toch helemaal niet kunt maken om een ander te gaan irriteren om daar dan zelf mee te kunnen gaan oefenen? Of misschien was er dat bekende stemmetje dat zei: “ik moet gewoon lekker doorgaan, weg met dat gevoel, niet zeiken!” en heb je helemaal niet al die oefeningen gedaan, zoals met die Neutral. De garoeten!

De hele manier waarop jij omgaat met alles in je leven, met stress, met mensen.. is veelal aangeleerd. Dat heeft een rol gekregen in je leven. 

 Die laten jou van alles doen. 

Waarom doe je zo druk, werk je zo hard en wordt je dus wellicht zelfs zo moe?

Wat kan je aan je gedrag of dat van een ander aflezen?

We maken het weer simpel. Als je iets niet doet wat je wel wilt of wel doet wat je niet wilt, doe je dus anders dan goed voor je is. Je hoofd wil naar rechts, je buik naar links. Je hoofd wint en laat je lijf naar rechts gaan. Terwijl de beste, meest natuurlijke beweging, zonder weerstand, links was.

Alsof je tegen je eigen stroom inzwemt. Op wilskracht, spierkracht en welke kracht nog meer. Wat kost dit aan energie (stress/ spanning)? Hoeveel meer vermoeid kom je bij je doel? Want daarom deed je het, toch; Die verwachting van jezelf (doel/ resultaat) of die van een ander?

Jij deed iets wel, wat je diep van binnen eigenlijk niet wilde. En tegelijk deed je iets niet wat je wel goed voor je was. Namelijk kiezen voor jezelf, jouw waarheid en wijsheid van dat ene moment.

Als wij als mens bewegen op basis van overtuiging, wilskracht, dan kost dat heel veel. Of anders gezegd; het levert het niet het allerbeste voor ons lijf op. Al denken wij van wel, maar dat is de slimheid van overtuigingen en geloof. Die krijgen altijd gelijk, want die kunnen hun waarheid altijd zo draaien dat jij denkt dat het toch klopt wat je doet. Ja, lees maar even opnieuw 😊. 

Wat jij in zo’n moment eigenlijk doet is om jouw echte waarheid heen lopen, om heen draaien. En wij zijn vanuit angst voor die waarheid, tot heel veel in staat om het zo te houden.  

 

Wat dat oplevert? Dit liedje geeft een mooi voorbeeld… kijk en luister maar even…

 

het leven is geen toneelstuk. 

Waarom je niet doet wat je wel wilt of wel doet wat je niet wilt is allemaal te herleiden naar ‘wat jij hebt (aan)geleerd’. Waar jij overtuigd van bent door een ander of zelf overtuigd van bent geraakt omdat je dat vaak, veel en lang hebt gehoord of gezien.

Als kind kan je heel goed observeren. Helaas is dat observeren niet gebleven. Er werd je door menigeen te vaak een mening opgelegd of opgedrongen die je bent gaan geloven. Zo hoort het, zo moet het, zo maak je iets van leven, zo doe jij altijd, zo ben je nu eenmaal etc etc.

Je bent overtuigd geraakt van alles wat er tegen en over jou werd gezegd. Je werd van alles… omdat men dat zo zei. Identiteiten te over. Ik ben… vul maar in.

Al die identiteiten zijn een belangrijke rol gaan spelen in jouw leven. Het zijn al die rollen die je speelt. Op al die verschillende plekken. Maar wie ben je nu echt?

Als kind weet je niet beter dan dat je luistert naar diegene die jouw veiligheid en vertrouwen (horen te) geven. Als zij A zeggen, dan is het A. Ook al zegt je hele gevoel B. De straf of de beloning maken de keuze steeds makkelijker om van je gevoel af te wijken. 

Nu ben je volwassen en ben je helemaal zelf verantwoordelijk voor je keuzes. 

 

 

Je mág een rol spelen, maar zeur dan niet als de ander je niet vertrouwt.

Rollen spelen een belangrijke rol in een drama. Als een toneelspel. Het leven is alleen geen doen-alsof, geen rollenspel. Het is ècht. Als jij verschillende signalen uit blijft zenden, dus doet alsof je ‘iets’ of ‘iemand’ bent… dan ben je niet congruent, niet te vertrouwen. Best logisch eigenlijk.

Je doet namelijk iemand na. Je speelt iemand anders, je gedraagt je onnatuurlijk. Dat is instant wantrouwen. Dat trekt niet aan, maar stoot echt af. Vertrouw jij iemand die zich heel anders voordoet dan wat jij allang voelt bij die persoon? Nee toch?  

 Wantrouwen is iets dat ontstaat omdat je iemand na doet. Je speelt iemand anders dan jezelf, je gedraagt je onnatuurlijk. Dat is instant wantrouwen. Dat trekt niet aan, maar stoot echt af.

Veiligheid en vertrouwen zijn essentieel in een verbinding. Onthou dat altijd.

 

Eerst bij jezelf, dan naar een ander toe. Als je kinderen mag begeleiden in hun leven dan is dat helemaal een belangrijke verantwoordelijkheid.

Ooit was het ook voor jou als kind gewoon na-spelen, maar je doet het nu al zo lang en zo goed dat je denkt dat je het bent. Dokter, leraar, manager, vader, moeder… van beroep tot vrije tijd. Je speelt er velen. Ook in gedrag ben je van alles geworden: gevoelig, empathisch, ongeduldig, stom, eigenwijs. Honderden rollen die jou zijn opgeplakt of jij bij jezelf hebt opgeplakt….

Punt is nu, je bent ze gaan geloven. Maar zijn ze wel echt? Ben jij (het) wel echt?

Neem de tijd!

 

Hoeveel rollen/ plakkers heb jij? Schrijf ze eens op. Met aandacht, bewust. Deel hen met papier en waar mogelijk met de ander. Alles in de IK vorm. Neem verantwoordelijkheid en hou deze vast. Hulp vragen mag, schuld geven niet.

 

Bel

 06 52374793