06 52374793 wij@kwartjes.nl

Week van de waarheid dag 6

ik vertrouw
het voor geen meter

Wanneer klopt ‘t en wanneer niet?

Je hebt de eerste dagen goed kunnen oefenen met bewust worden. Meer ervaren in plaats van oordelen. Hoe je dit makkelijk kan doen en wat het effect is van ervaren en delen. Misschien zelfs al wel op de ‘vrije’ manier.

Hopelijk ervaar je al meer verbinding op gelijkwaardigheid. Met jezelf en je partner/de ander.

 

 

 

onzuiver communiceren = niet te vertrouwen!

 

In de regel zijn er ( volgens onze visie… kijk zelf maar of het ook zo werkt voor jou !) drie delen waarmee je communiceert:

Hoofd: wat vind ik, wat verwacht ik

Buik: wat voel ik, hoe voel ik mij

Benen: wat doe ik

 

Met deze drie delen ben jij in staat een boodschap te zenden. Waarbij de ontvanger met hoofd en buik die boodschap kan ontvangen.

Als deze drie berichten verschillen, op welke wijze dan ook, dan ontstaat er bij de ontvanger bewust of onbewust een signaal van ‘onveilig/ niet te vertrouwen’. De boodschap is niet congruent, oftewel: niet opgelijnd.

Check maar bij jezelf; je hoort me A zeggen met mijn woorden, je voelt B met je buik en je ziet mij C doen met mijn gedrag.

Welke van de drie signalen ga je volgen? Hoe wéét je welke je moet volgen? Wat doet het met je aandacht?

Er is ruis. Als een radio die net niet op de juiste frequentie staat. Een klote geluid en je zet hem het liefste uit. Zoiets als dat liedje van dag 1 zeg maar 😉   

 

 In dit filmpje leggen we je uit hoe het werkt.

 

hoe meer verschil in het signaal, hoe meer stress in de verbinding.

….. Toch doen we dat niet met de verbinding die we met de zender hebben. We proberen er wel van alles aan te doen. Draaien aan de knoppen, maar hoeveel invloed heb je? En welke knop krijgt een klap van jou, als het te lang duurt? Vaak het hoofd, soms ook letterlijk. “Hou je kop toch eens” of “Kan je niet eens stil zijn”.

Ruis vertalen wij even naar stress. In meer of mindere mate, dat varieert. Maar stress is er. Spanning. Conclusie: hoe meer verschil in het signaal, hoe meer stress in de verbinding. Morgen meer over stress en spanning en hoe je dit snel kan verminderen.

Onthou voor nu:

Hoe zuiverder het signaal, hoe zuiverder de verbinding. Tadaaaa. Wat wil je wel? …..

VIDEO

 

Over ruis gesproken… Je mag doorspoelen hoor… maar als je de tijd hebt: ff helemaal kijken! Hoe congruent kan je zijn? ZO dus! 🙂

Zelf doen

 

 

Oefening voor jezelf:

Ga eens aan de slag met de drie delen. Gebruik de observator hier weer bij.

Wanneer is wat ik voel, deel en doe niet een en hetzelfde geluid? Wanneer ben ik incongruent bezig? Wat is de ware boodschap voor mijzelf? Wat doe/ deel ik niet, wat ik wel wil?

En onthou: alleen jij kent jouw tempo. Je lijf geeft het wel aan. Alles is goed. Er is geen norm als het om jou gaat. 

Bel

 06 52374793